Flytter inn i dag

Munchmuseet omsider ferdigstilt – nå kan flyttingen starte

Munch-direktør Stein Olav Henrichsen foran bygningen Munchmuseet nå overtar i Bjørvika i Oslo. Planlagt åpning er til høsten. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Munch-direktør Stein Olav Henrichsen foran bygningen Munchmuseet nå overtar i Bjørvika i Oslo. Planlagt åpning er til høsten. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
I dag overtar Munchmuseet den nye bygningen i Bjørvika. Nå kan så smått den store innflyttingen starte før høstens åpning.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Munchmuseet flytter inn.

Åpningen av det nye Munchmuseet har tidligere blitt utsatt flere ganger – sist gang til høsten 2021. Men nå er bygget omsider ferdigstilt, og fredag overtar museet bygningen fra byggherre og eier Oslo kommune.

Det var NRK som først omtalte saken.

Utsettelsen skyldtes blant annet at et avansert klimasystem ikke var ferdig, men i januar ble det kjent at problemene med klimaanlegget er løst.

– Så fra i dag er det Munch som formelt disponerer bygget og skal fylle det med innhold. Det er fortsatt en del arbeider som gjenstår før bygget er ferdig, men vi kan nå etter hvert flytte inn våre dyktige medarbeidere, sier Munch-direktør Stein Olav Henrichsen til NTB.

Annonse

Alkoholfri skål

Henrichsen sier han er både stolt og glad på vegne av sine 150 medarbeidere som er klare for å komme i gang med å gjøre alt klart for høstens åpning.

– Dette representerer en stor milepæl i Munch-historien og et viktig skritt på veien til målet, som er å åpne et nytt fantastisk stort og flott museumsbygg for publikum.

Han sier de skal markere overtakelsen med en alkoholfri skål for Edvard Munch som testamenterte hele sin kunst til byen og således gjorde den tilgjengelig for hele verden.

Dersom alt går etter planen, kan det nye Munch-museet åpne i løpet av høsten, opplyser Henrichsen.

– Når vi åpner for publikum skal vi ha en skikkelig stor feiring for alle som har lyst til å være med å feire vår store kunstner og det nye fantastiske Munch i Bjørvika.

Milliardprosjekt

Museet får 13 etasjer, med en takterrasse, bar og mesanin på toppen. Fra niende etasje og oppover heller bygningen 20 grader i en mye omtalt knekk.

Til sammen skal bygget huse kommunens samling på rundt 28.000 originale verk av Edvard Munch i tillegg til Stenersen-samlingen.

Kostnadsrammen for byggeprosjektet ble i 2014 beregnet til drøyt 2.256 millioner kroner, mens hele prosjektet ble beregnet til 2.761 millioner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar