Kunsten ut til folket!

Museumsmeldingen er gode nyheter for kunstfeltet i Nord-Norge

Trine Noodt (V) er styreleder i Se kunst i Nord-Norge. Hun mener den nye samarbeidsavtalen mellom Se kunst i Nord-Norge og Nordnorsk kunstmuseum er uproblematisk. (Foto: Ekaterina Golitsyna.)
Trine Noodt (V) er styreleder i Se kunst i Nord-Norge. Hun mener den nye samarbeidsavtalen mellom Se kunst i Nord-Norge og Nordnorsk kunstmuseum er uproblematisk. (Foto: Ekaterina Golitsyna.)
Det er på tide å rydde opp i misforståelsene som preger debatten om Nordnorsk kunstmuseums filial i Bodø, skriver styreleder i Se kunst i Nord-Norge.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Nordnorsk kunstmuseum skal åpne filial i Bodø. Det skaper debatt.

Nordnorsk kunstmuseum (NNKM) er et museum som fortjener et bredt engasjement og gode vilkår for å realisere sitt oppdrag om å være et kunstmuseum for hele landsdelen.

I den pågående debatten om åpningen av en egen gren av museet i Bodø, er det en del misforståelser ute og går, som jeg føler behov for å rette opp i.

Se kunst i Nord-Norge (SKNN) er ikke et kunstgalleri i Bodø, slik Skjalg Fjellheim hevder i sin kommentar «Kunsten å fylkesifere» i Nordnorsk debatt 8. april 2021.

Vi har faktisk ikke noe eget utstillingslokale noen steder.

Annonse

Bodø er derimot vertskommune for vår virksomhet.

Landsdekkende institusjon

SKNN er en landsdelsdekkende institusjon, som har jobbet med formidling av kunst i over 40 år i landsdelen.

Vi er en medlemsorganisasjon, der kunstforeninger, museer, gallerier og kommuner er medlemmer.

Vi ble startet opp fordi kloke hoder i kunstforeningene fant ut at det var smart å sende utstillinger ut på turné til hverandre.

SKNN organiserte dette samarbeidet om utstillinger og sørget for faglig påfyll hos de involverte visningsstedene.

I senere år har aktiviteten vår mer dreid seg om produksjon av utstillinger, utgivelse av et kunstmagasin (det eneste i landsdelen), arrangering av fagseminarer og en kunstbiennale, for å nevne noe.

Våre ansatte har høy kompetanse innen formidling av kunst og besitter vi lang erfaring og et bredt nettverk i hele landsdelen.

Representerer publikum

SKNN representerer på mange måter publikum.

Folk – gamle og unge, og deres opplevelse av kunst, møtene mellom kunstverk og publikum, er hovedformålet med vår virksomhet.

Det er det vi brenner for. Kunsten ut til folket.

SKNN oppnevner et styremedlem til styret i NNKM. Tanken bak dette, da NNKM ble stiftet, var at en skulle ha en kunstmuseum for alle i hele landsdelen.

Der både publikumsperspektivet og det kunstneriske perspektivet var viktig.

Derav kommer det at SKNN (publikum) og kunstnerorganisasjonene (kunstnerne) oppnevner et styremedlem hver.

Dette er unikt i nasjonal sammenheng.

Det vitner om at NNKM virkelig er et museum for folket – på alle måter, der summen av ulike kompetanser gir godt grunnlag for de beslutninger et styre skal ta.

SKNN opererer i det frie kunstfeltet, mens NNKM er som kjent et museum, og opererer innenfor andre rammebetingelser.

Ingen unik ordning

Fra 2021 får SKNN sitt driftstilskudd via NNKM sine budsjetter, og vi har inngått en samarbeidsavtale.

Dette er ingen unik ordning.

Nordland akademi for kunst og vitenskap får også sine driftsmidler via et museum, Museum Nord.

Det er fremdeles selvstendige institusjoner, som ikke har innflytelse eller mandat til å gå inn i hverandres strategier og beslutningsprosesser.

Ei heller har vi i SKNN noe som helst med NNKMs faglige program å gjøre.

Det vi ser frem til, er å få styrket samarbeidet med museet på områder der vi kan forbedre oss og utvikle kunstlivet videre i Nord-Norge.

Vi er overbevist om at vi har prosjekter og kompetansefelt som tangerer hverandre, der vi sammen kan gjøre hverandre gode – til beste for kunsten, publikum, kunstnere og samfunnet forøvrig.

Dette gjelder ikke bare SKNN og NNKM, men alle aktører innen kunstfeltet.

Gjennom en samarbeidsavtale tar vi skrittet videre og formaliserer et samarbeid.

Skrikende behov i Nord

SKNN er positive til en avdeling av Nordnorsk kunstmuseum i Bodø, av den grunn at vi er grunnleggende positive til flere visningsflater for visuell kunst, hvilket det også er skrikende mangel på, i Nord-Norge.

Initiativet fra Nordland fylkeskommune om en avdeling i Bodø, er en oppfølging av en strategi alle de tre fylkeskommunene ble enige om i 2011, der alle fylkene støttet NNKM sitt ønske om filialer i Nordland og i Finnmark.

Når avdelingen i Bodø blir en realitet, mangler det bare en filial i gamle Finnmark, noe vi selvsagt også vil applaudere.

Musemsmeldingen 2021 er gode nyheter for visuell kunst i nord.

Får vi oppfylt alt som står der, er det en etterlengtet gavepakke for alle som bryr seg om og befatter seg med kunst i nord, både kunstnere, fagansatte, publikum, barn, unge,produsenter, kuratorer, gallerier, museer og andre visningssteder.

SKNN har ingen annen agenda enn å jobbe for å realisere møter mellom kunst og publikum, og vi prøver å konsentrere oss fullt og helt om denne oppgaven, og oppdraget vi har i landsdelen.

Vi arbeider innenfor et område av samfunnet som hele tiden er i endring og der den alltid tilstedeværende kreative faktor gjør tilværelsen ekstra spennende.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar