Kjære Ap-landsmøte

Det har lenge plaget meg at ansatte på Vinmonopolet er så kunnskapsrike

Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, holder sin landsmøtetale i hotellet The Hub i Oslo torsdag. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Partileder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, holder sin landsmøtetale i hotellet The Hub i Oslo torsdag. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Derfor bør vi overlate distribusjonen til smuglere, skriver Kari Bu.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Rusreformen skaper splid i Arbeiderpartiet. Journalist i Erlik Oslo, Kari Bu, kommenterer saken.

Vi må få slutt på slik normalisering av alkohol, som får folk til å tro at rødvin er tryggere enn rødsprit.

Derfor bør vi overlate distribusjonen til smuglere.

Smuglerne spør deg nemlig aldri om du trenger hjelp. De sørger for en effektiv og plassbesparende transaksjon, ved å dytte flest mulig volumprosent inn i minst mulig væske.

Vi bør også få på plass et nettverk av gjenger som kan konkurrere om markedsandeler når alkoholsalget flyttes til gatehjørner og skolegårder. Her skaper vi arbeidsplasser for vanskeligstilt ungdom.

Annonse

Så må vi gi politiet mer ressurser til å ta alkoholselgerne. Slik sikrer vi at gjengene ikke blir late, men finner stadig bedre metoder for å lure lovens lange arm, knuse svakere konkurrenter og tjene nok penger til å bestikke seg forbi barrierer i markedet.

Rusforskning sender et farlig signal om at det fins tryggere måter å bruke alkohol på enn å styrte smuglersprit med politiet i hælene.

Det må bli slutt på at slik propaganda siver inn i sårbare ungdomshjerner.

I stedet må vi sende sekstiåringer med skrumplever rundt på skoler for å forklare hva som skjer om du tar den første slurken. Her bør vi velge karismatiske personer med mest mulig makabre historier.

Dermed slår vi to fluer i en smekk: Vi skremmer ungdom til å ta gode valg, og vi får sysselsatt tidligere torpedoer som sliter med å tre inn i det ordinære arbeidslivet.

Les også: – Krigen mot narkotika er vunnet

Må få tvinge oss ned i trusene

Vi må ikke la oss lure til å tro at varene på Vinmonopolet er noe annet enn det som kokes opp på frostvæske og rottetiss i en kjellerbod i Litauen.

Åpner vi for rasjonell tenkning om alkohol, risikerer vi at flere innholdstester smuglerspriten sin før de drikker den. Det vil ødelegge for min foreslåtte alkoholpolitikk, der det viktigste er å sende et signal om at all alkoholbruk er like skadelig, og at alle som tar den første slurken kan vente seg et liv i rennesteinen.

Vi må for all del ikke skape et bilde av alkoholbrukeren som en oppegående person. For å forebygge alkoholproblemer bør vi straffe folk hardere jo mindre problemer de har med bruken.

Greit nok at gamle alkiser slipper straff. Med sitt rynkete og rødsprengte ansikt sender de bare de signalene vi ønsker.

Men det må ikke bli slik at velfungerende unge kan fortsette å være velfungerende selv om de tar seg et glass i godt selskap. De må få klar beskjed om at all drikkeatferd er uhørt. Ved å kle av dem på åpen gate og grave i trusa deres, lærer vi dem god oppførsel.

Ved å rope dem opp foran medelever i klasserommet og utvise dem fra skolen, trygger vi fremtiden deres.

Er alkoholbrukerne over 18 år, kan vi ikke stå rolig og se på at de har jobb og førerkort. De må fratas retten til å føre motorvogn og ha jobber innen helse, utdanning, transport, juss og så videre. Slik sikrer vi at de setter korken på flaska og forteller politiet hvem som solgte dem rusmiddelet.

Ikke minst må vi slutte å forske på sammenhengen mellom rusavhengighet, traumer og overgrep. Det må ikke bli slik at vi ikke kan tvinge oss ned i trusene til folk bare fordi de har blitt voldtatt. Vi må sende et tydelig signal om at alle risikerer å dø av den første slurken, så vi kan tillate oss hva som helst i forebyggingens navn.

Det tydeligste vi kan gjøre er å bøtelegge folk til de tar av seg trusa. Klarer de ikke å betale bøtene, er det viktig at de kommer i fengsel. Der møter de andre som har vært like dumme som dem selv, og kan komme på bedre tanker. De får en pause fra alkoholen, så de tåler mindre og lettere kan drikke seg i hjel når de kommer ut igjen. Den sikreste måten å bli kvitt uønsket rusbruk på, er jo at brukerne dør.

Les også: Arbeiderpartiet skal ha drevet valgkamp i flere måneder

La oss straffe dem friske

Ved å straffe isteden for å hjelpe, sender vi et viktig signal om at de som er dumme nok til å prøve alkohol har brukt opp sjansene sine. Ved å la politiet ransake mobiler, sørger vi for at folk deler ruserfaringer i et forvirrende kodespråk, eller holder dem for seg selv. Slik unngår vi farlig utveksling av kunnskap som sier noe annet enn det jeg føler er rett.

Med min foreslåtte alkoholpolitikk slipper vi å se ungdom reke rundt med ølbokser og se lyst på fremtiden. Vi øker sjansen for at den første slurken de tar er så potent eller forgiftet at den truer livet deres. Vi får mulighet til å sende politi etter dem som ringer ambulanse, så vi kan straffe dem friske.

Da håper jeg dere i Ap fortsatt vil støtte forrige århundres smarteste investering i straff. I et så viktig spørsmål gjelder det å lytte til dem som føler mest i lokalavisene og deres høye beskytter Trygve Slagsvold Vedum.

Takk for oppmerksomheten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar