– Vi bestilte ikke dette

Dette skal være et sted hvor alle føler seg trygge

Veggmaleriet av kunstneren AFK viste blant annet en ortodoks jøde med en palestinsk vimpel og bokstavene «BDS» på armen. Det fikk Bergens jødiske befolkning til å reagere. Ansvarlig byråd for prosjektet, Thor Haakon Bakke (MDG) forklarer hvorfor kommunen besluttet å destruere verket. (Foto: Vibeke Blich.)
Veggmaleriet av kunstneren AFK viste blant annet en ortodoks jøde med en palestinsk vimpel og bokstavene «BDS» på armen. Det fikk Bergens jødiske befolkning til å reagere. Ansvarlig byråd for prosjektet, Thor Haakon Bakke (MDG) forklarer hvorfor kommunen besluttet å destruere verket. (Foto: Vibeke Blich.)
Ansvarlig byråd for det nå overmalte AFK-verket svarer på kritikk fra Lars Gule.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Bergen kommune har fjernet et verk av kunstneren AFK etter at de mottok klager fra byens jødiske befolkning. De mener verket er antisemittisk.

Etter flere omganger med kritikk fra Gule, vil jeg som ansvarlig byråd for lekeplassen i Solheim forklare hvordan det kan ha seg at dette verket ble malt opp i utgangspunktet og hvorfor det nå er malt over.

Kommunen bestilte ikke akkurat dette verket, og vi bestilte ikke et verk fra AFK. Vi bestilte en kunstnerisk dekorasjon på en lang vegg på lekeplassen. Dette ble gjort gjennom kurator innenfor visse rammer, blant annet skulle ikke kunsten på veggen være støtende eller diskriminerende. Verken AFKs navn eller det aktuelle motivet var innlemmet i den avtalte leveransen. I ettertid ser vi imidlertid grunnlag for å skjerpe rutinene for oppfølging av slike verk underveis i arbeidet.

Les også: Kommunen fjerner propalestinsk kunst

Lekeplass for alle

I og med at det fort kom flere reaksjoner fra det jødiske miljøet på verket vurderte vi det slik at verket ikke var innenfor rammene av bestillingen, nemlig at verket ikke skulle være støtende eller diskriminerende. Det er ikke sånn at graden av ytringsfrihet i Norge står og faller på hvilke verk kommunen tillater etter egne bestillinger på lekeplasser, slik Gule fremstiller det.

Annonse

Som jeg uttalte i forbindelse med avgjørelsen om å fjerne verket, har kommunen høy terskel for å fjerne gatekunst, også verk som provoserer og har en sterk politisk brodd. Men i dette tilfellet passet ikke verket inn i bestilling eller på stedet det ble oppført. Overmalingen av verket skjedde i dialog og overensstemmelse med kunstneren selv.

Vi ønsker at lekeplassen skal være et sted for alle, og et sted der alle føler seg trygge. Ikke minst den jødiske befolkningen i Bergen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar