Subjekt spør

Hvordan kan vi bygge vakrere?

Arkitekturopprørets Saher Sourouri møter stipendiat fra Arkitekturhøyskolen i Oslo, Kai Reaver, fargekonsulent Dagny Thurmann-Moe og bystyrerepresentant Trond Åm til debatt på Litteraturhuset i Trondheim den 11. november.
Arkitekturopprørets Saher Sourouri møter stipendiat fra Arkitekturhøyskolen i Oslo, Kai Reaver, fargekonsulent Dagny Thurmann-Moe og bystyrerepresentant Trond Åm til debatt på Litteraturhuset i Trondheim den 11. november.
Subjekt lanserer debattserie, og i første debatt tar vi for oss Arkitekturopprøret.
Sjanger Dette er en pressemelding. En pressemelding er en tekst som sendes til media for å spre informasjon med nyhetsverdi. Subjekts pressemeldinger har til hensikt å kommunisere Subjekts egne virksomhet.
Saken er Subjekt arrangerer debatt på Litteraturhuset i Trondheim torsdag 11. november.

Denne høsten arrangerer Subjekt tre debatter som tar for seg de viktigste sakene fra kulturåret 2021. Første debatt går av stabelen torsdag 11. november på Litteraturhuset i Trondheim og spør: Hvordan kan vi bygge vakrere?

Hold deg oppdatert i vårt Facebook-arrangement.

Bygger vi stygt i dag?

Arkitekturopprøret Norge nådde denne våren forsiden til flere norske aviser med sin kritikk av det de betegner som modernistisk arkitektur. De omtaler dagens byggeskikk som stygg, uhyggelig og ødeleggende for norske byrom, og mener vi må se bakover og hente tilbake eldre stiler, som nyklassisismen.

Arkitekturopprøret har fått støtte fra mange, og det kan se ut til at det råder en viss enighet om at det vi bygger i dag rett og slett ikke er bra nok. Men hvem sin feil er det? Og, hva kan vi gjøre med det? Er rette vei framover å hente tilbake tidligere stiler, eller kan vi skape en ny, men hyggelig arkitektur? Og, stemmer det virkelig at alt som bygges i dag er dårlig?

Annonse

Subjekt spør: Hvordan kan vi bygge vakrere?

Og til å svare har vi invitert Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret, arkitekt og stipendiat ved Arkitekthøyskolen i Oslo, Kai Reaver, fargekonsulent Dagny Thurmann-Moe og lokalpolitiker og byromsentusiast Trond Åm.

Debatten modereres av Subjekts kunstredaktør, Una Mathiesen Gjerde.

Om paneldeltakerne

Saher Sourouri er en av initiativtakerne til Instagramkontoen Arkitekturopprøret Norge, som i skrivende stund teller vel 60.000 følgere. Sammen med resten av Arkitekturopprøret har han gått til angrep på samtidsarkitekturen, gjerne omtalt som modernismen, for å være stygg og utrivelig. Han tar til orde for en historiserende arkitektur, med inspirasjon hentet særlig fra nyklassisismen.

Kai Reaver er arkitekt og stipendiat ved Arkitekturhøyskolen i Oslo. Reaver mener Arkitekturopprøret fremstiller forskningsgrunnlag og folks meninger feilaktig, at det rett og slett ikke stemmer at folk flest ikke liker modernistisk arkitektur, slik Arkitekturopprøret hevder. Tvert imot mener Reaver det finnes flere gode eksempler på samtidsarkitektur som er vellykket, og at Arkitekturopprøret driver med feilinformasjon og overforenkling.

Fargekonsulent Dagny Thurmann-Moe er kanskje best kjent som Farge-Dagny. Hun mener Arkitekturopprøret er inne på noe i sin kritikk av samtidsarkitekturen – først og fremst fordi vi bygger kjedelig og billig. Thurmann-Moe mener imidlertid at skylden ikke nødvendigvis ligger hos arkitekten, men at det heller er økonomiske og politiske hensyn som ofte tvinger arkitekturen til å gå på kompromiss med seg selv.

Trond Åm er valgt inn i Trondheims bystyre for Venstre, hvor han også er medlem i areal- og samferdselskomiteen. Åm har i flere år jobbet for at Trondheim på ny skal få en egen byarkitekt, noe som blir realitet i januar 2022. Han mener det er viktig å stille spørsmål ved hvorfor så mye av samtidsarkitekturen er fargeløs, men tror ikke det nødvendigvis dreier seg om et modernismeproblem.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar