Dansk-norsk konflikt

Danmarks statsminister vil ikke svare om samenes tromme

Mette Frederiksen ble utfordret på saken om den samiske trommen. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/NTB.)
Mette Frederiksen ble utfordret på saken om den samiske trommen. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/NTB.)
Danmarks statsminister Mette Frederiksen sier hun ikke har kompetanse til å vurdere den sjeldne trommen som samer vil ha tilbake under samisk eierskap.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En samisk tromme som ble konfiskert etter trolldomsprosessene i 1692 har skapt bråk mellom Norges urbefolkning og Danmark.

Frps Helge André Njåstad utfordret Frederiksen om saken da hun møtte i Nordisk råd i København onsdag ettermiddag. Han spurte om ikke eierskapet til trommen og andre klenodier burde overføres.

– Jeg må være ærlig å si at jeg ikke har mye kompetanse i å vurdere en samisk tromme. Jeg går ut fra at det er en dialog om det spørsmålet, svarte Frederiksen.

Konflikten dreier seg om en tromme som ble konfiskert i Sápmi under trolldomsprosessene i 1691 og sendt til København til oppbevaring på det danske nasjonalmuseet.

Les også: Danmark bør levere tilbake den samiske trommen

Annonse

På samisk jord

I dag er den kulturelt viktige trommen tilbake på samisk jord, nærmere bestemt ved det samiske museet i Karasjok, men bare på en utlånsavtale som utløper 1. desember i år. Formelt er det Danmark som eier den.

Derfor har Sametinget og museumsstiftelsen Riddo duottar museat innstendig bedt om å få overta eierskapet til trommen.

I forkant av møtet i Nordisk råd slo kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) fast at eierskapet til trommen bør overføres til Sametinget i Norge.

– Trommen er ikke et tema under det offisielle programmet i København. Dersom det likevel skulle bli aktuelt å snakke om dette med min danske kollega, vil jeg påpeke at det formelle eierskapet til trommen bør overføres til Sametinget i Norge, sa kulturministeren til NTB.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar