Subjekt spør

Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Frank Rossavik, Kristine Karåla Øren, Tore Slaatta og Cecilie Lindeman Steen møttes til debatt om ytringsvern i kunsten. (Foto: Maria Sung Ae Lervik/Litteraturhuset i Bergen.)
Frank Rossavik, Kristine Karåla Øren, Tore Slaatta og Cecilie Lindeman Steen møttes til debatt om ytringsvern i kunsten. (Foto: Maria Sung Ae Lervik/Litteraturhuset i Bergen.)
I den tredje debatt i serien «Subjekt spør» diskuterer fire ledende samfunnsdebattanter om kunstnere trenger et eget ytringsvern.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekt spør: Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Denne høsten har Subjekt arrangert tre debatter som tar for seg de viktigste sakene fra kulturåret 2021. Tredje, og siste, debatt gikk av stabelen onsdag 1. desember på Litteraturhuset i Bergen. Der spurte Subjekt: Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Svekket kunstnerisk ytringsfrihet

I mars 2021 slapp Fritt ord rapporten «Kunstnere vurderer ytringsfrihet – 2020». Av denne kommer det fram at kunstnere opplever det kunstneriske ytringsrommet som svekket de siste fem årene – hets, trakassering og selvsensur har alle blitt trukket frem som årsaker.

Kunstnere trenger et trygt ytringsrom, mener noen. Andre mener kunstnere ikke bør ha andre ytringsvilkår enn befolkningen ellers. Hvordan kan vi forhindre at kunstnere opplever hets? Hvordan skal vi sikre at kunstnere tør å provosere og skape kontroversielle arbeid uten å innskrenke ytringsrommet?

Subjekt spør: Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Annonse

Forfatter av Fritt ords rapport, Tore Slaatta, forbundsleder i Norske dansekunstnere, Kristine Karåla Øren, danser Cecilie Lindeman Steen og Aftenpostens kommentator Frank Rossavik møtes til debatt moderert av Subjekts kunstredaktør, Una Mathiesen Gjerde.

Der du hører på podkast

Subjekt spør er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Debatt om arkitektur og figurative maleriet

Første debatt gikk av stabelen torsdag 11. november på Litteraturhuset i Trondheim og Subjekt spurte: Hvordan kan vi bygge vakrere?

Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret, arkitekt og stipendiat ved Arkitekthøyskolen i Oslo, Kai Reaver, førsteamanuensis ved NTNU, Kine Angelo, og lokalpolitiker og byromsentusiast Trond Åm deltok på debatten.

Andre debatt var onsdag 17. november på Vega scene i Oslo og Subjekt spurte: Blir figurative malerier diskriminert?

Til å svare inviterte vi kunstner og stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo Shwan Dler Qaradaki, kitschmaler William Heimdal, kunstner Lena Trydal og daglig leder ved Landsforeningen norske malere, Randi Thommessen.

Debattene er støttet av Stiftelsen Fritt ord.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar