Branntilløpkan kan ha vært påsatt

Omfattende vannskader på Deichman i Bjørvika

Deichman Bjørvika. (Foto: Tove Lauluten.)
Deichman Bjørvika. (Foto: Tove Lauluten.)
Et branntilløp på Deichmanske bibliotek i Bjørvika i Oslo utløste sprinkleranlegget. Skadene fra brannen er små, men skadene fra sprinkleranlegget er omfattende.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Omfattende vannskader på Deichmanske bibliotek i Bjørvika etter branntilløp.

Politiet skriver på Twitter at det skal være omfattende skader på biblioteket.

– Det har brent i en sofa i fjerde etasje. I den forbindelse har sprinkleranlegget blitt utløst, og det har blitt ganske omfattende vannskader, sier operasjonsleder Tor Gulbrandsen ved Oslo politidistrikt til Avisa Oslo.

Politiet sier brannen kan være påsatt.

– Det er for tidlig å si, men at det er et av sporene som følges opp. Det er ikke en naturlig plass det begynner å brenne. Vi håper å danne oss et bilde av hva som har skjedd i løpet av kvelden, sier oppdragsleder Eirik Sannes til NTB.

Annonse
Brannvesenet er på Deichmanske bibliotek der det har vært et branntilløp. Sprinkleranlegget ble utløst. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)

Flere hundre i bygget

Det var om lag om lag 600 personer i bygget da den automatiske brannalarmen gikk like før 21.30. Biblioteket er åpent til klokken 22.

Politiet avhører vitner og henter inn bilder av videoovervåking for å finne ut hva som skjedde.

Selve brannen spredte seg fra sofaen og opp en vegg. Den gjorde ikke stor skade, men vannet fra sprinkleranlegget har medført omfattende skader. Det dryppet sent mandag kveld vann ut fra bygget og ned på fortauet.

Brannvesenet er på Deichmanske bibliotek der det har vært et branntilløp. Sprinkleranlegget ble utløst. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)

Drypper vann fra bygget

Innsatsleder Eirik Håheim Pedersen sier brannvesenet stengte av vannet da de kom fram, men at store mengder vann allerede hadde fosset ut gjennom anlegget.

– Her er det vann i alle fire etasjeskiller, og det kommer til å dryppe lenge. Heldigvis er det begrenset til lite et område i hver etasje. Vannet renner ikke så mye utover, men ned i etasjeskillene, sier Pedersen til NTB.

I tredjeetasje, som er hardest berørt, er det flyttet unna en del bøker som fikk vann på seg.

– Jeg tror bøkene klarer seg greit, og så blir det nok vannskader på selve bygget. Sprinkleranlegget har fungert som det skal, sier Pedersen.

Brannvesenet er på Deichmanske bibliotek der det har vært et branntilløp. Sprinkleranlegget ble utløst. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)

Oslo kommunen har satt krisestab

Avdelingen i Bjørvika, mellom Oslo S og Operaen, er hovedavdelingen på Deichmanske. Bygget åpnet våren 2020.

Biblioteksjef Knut Skansen forteller at de jobber med å få oversikt og ikke kjenner til skadeomfanget.

– Vi har satt krisestab for å ta tak i situasjonen. Det er ingen indikasjoner på noen personskader, sier han til NTB.

Han sier deler av gulvet i bygget trolig må åpnes og tørkes. Derfor vil biblioteket holde stengt onsdag morgen, men åpne så fort som mulig. Likevel vil trolig deler av bygget være avstengt i flere uker, sier Skansen til Aftenposten.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar