Taler Riksantikvaren midt imot

Vil flytte Nationaltheatret til Tullinløkka

Nationaltheatret skal rehabiliteres. . (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Nationaltheatret skal rehabiliteres. . (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Nationaltheatrets bygning i Oslo sentrum skal rehabiliteres. Skuespillerne vil legge den midlertidige hovedscenen to kvartaler unna, mot Riksantikvarens ønsker.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Nationaltheatrets skuespillere vil flytte til Tullinløkka mens den gamle bygningen rehabiliteres.

På Tullinløkka, ved Nasjonalgalleriet, har det vært byggeplass i mange år, men nå vil skuespillerne legge den midlertidige hovedscenen hit, skriver de i et debattinnlegg i Aftenposten.

Riksantikvar Hanna Geiran uttalte til avisa 6. februar at plassen bør holdes åpen for publikum, og ikke inntas av andre aktører for øyeblikket.

– Vårt håp er tvert imot at vår vennligsinnede visitt vil revitalisere området, skriver skuespillerne.

Alternativet er å flytte den midlertidige hovedscenen til en parkeringsplass ved det nedlagte Økernsenteret. Det ligger et stykke unna Oslo sentrum, og klemt mellom en motorvei og en T-banelinje.

Annonse

– Vi har god grunn til å frykte at å legge Norges nasjonale hovedscene ved en foreløpig byggeplass godt utenfor sentrum, ikke bare vil gjøre teateret mindre tilgjengelig for publikum. Det vil også være et tydelig tegn på hvordan vi som samfunn prioriterer den norske kulturarven som Nationaltheatret er en viktig del av, skriver skuespillerne.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar