25 prosent av bygningene er ødelagt

Britisk stjernearkitekt vil bidra til nytt Kharkiv

Den britiske stjernearkitekten Norman Foster vil bidra til gjenoppbyggingen av den krigsherjede storbyen Kharkiv øst i Ukraina. (Foto: AP/Efrem Lukatsky.)
Den britiske stjernearkitekten Norman Foster vil bidra til gjenoppbyggingen av den krigsherjede storbyen Kharkiv øst i Ukraina. (Foto: AP/Efrem Lukatsky.)
Den britiske stjernearkitekten Norman Foster vil bidra til gjenoppbyggingen av den krigsherjede storbyen Kharkiv øst i Ukraina.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den britiske stjernearkitekten Norman Foster vil bidra til gjenoppbyggingen av den krigsherjede storbyen Kharkiv øst i Ukraina.

Den 86 år gamle arkitekten er blant annet kjent for restaureringen av den gamle riksdagsbygningen i Berlin og har tegnet Stansted flyplass og Milleniumbroen over Themsen i London.

I et videomøte med Kharkivs ordfører Ihor Terekhov la Foster fram et forslag til gjenoppbygging av Ukrainas nest største by, som er kjent for sin jugendarkitektur. Arkitekten sier han vil «samle de beste hodene i verden innen planlegging, arkitektur, design og ingeniørkunst» til å sette i gang umiddelbart med å «gjenføde Kharkiv».

Foster sier hans folk først vil komme med en overordnet plan som kombinerer «den mest elskede og beundrede arven fra fortiden, med de mest ettertraktede og grønne elementene for infrastruktur og bygninger».

– Jeg vil ha et bysentrum som fremstår som et høydepunkt i Europa, sier Terekhov, som fortalte Foster at rundt 25 prosent av bygningene i byen er ødelagt, og at det blant annet er behov for nye sykehus, skoler og barnehager. Han sier alle større bygg skal ha tilfluktsrom, mens boligblokker skal ha kjellergarasjer som kan gjøres om i krisesituasjoner.

Annonse

Kharkiv var åsted for harde kamper tidlig i den russiske invasjonen. For tiden er byen under delvis blokade av russiske styrker.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar