Anmeldt for å si at man ikke kan bytte kjønn?

Nylig kom det fram at WDI-sjef Christina Ellingsen er under etterforskning for hatefulle ytringer mot transpersoner. Dette kom ikke som en stor overraskelse i det skeive miljøet, skriver Aleksander Sørlie.
Nylig kom det fram at WDI-sjef Christina Ellingsen er under etterforskning for hatefulle ytringer mot transpersoner. Dette kom ikke som en stor overraskelse i det skeive miljøet, skriver Aleksander Sørlie.
Ingen har blitt anmeldt for å si at kjønn er biologisk eller at menn ikke kan bli kvinner. Men Christina Ellingsen og hennes nettverk har utsatt transpersoner og skeive menn for grov trakassering i flere år, skriver Aleksander Sørlie.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Kvinnesaksaktivisten Christina Ellingsen er politianmeldt for hatefulle ytringer.

«Du er sikkert et voksent menneske, men av en eller annen grunn ser du ut som du er 12 år. Det har jo blitt en egen nisje for sånt, prostituerte hunkjønn i 20-åra som ser ut som 12 år gamle gutter. Noe midt i mellom barn og barnesexroboter

Kommentaren over er skrevet av Christina Ellingsen, talsperson for den transkritiske gruppen «Womens Declaration International (WDI)», og er rettet mot meg fordi jeg er en transmann med prostitusjonserfaring. Den er kun én av mange grove, ydmykende og ofte seksualiserte kommentarer Ellingsen har rettet mot skeive samfunnsdebattanter de siste par årene:

«Menn som hevder å være lesbiske er enten sjuke i huet eller pervoer», skriver hun på én av de tre Twitter-kontoene som hun offentlig har tatt eierskap over. I en annen tweet på samme konto skriver hun at «Hankjønn som Pirelli Benestad hevder å være lesbisk. Fyren er far til to og har altså produserte sædceller og pult med kona som har blitt gravid og født to unger. Hvor jævla sjukt er ikke det?».

I det skeive miljøet er Ellingsen best kjent for sin transfobi, men hun sparer ikke på kruttet i møte med homofile cismenn heller. Om forfatter og samfunnsdebattant Bjørn Hatterud skriver Ellingsen følgende.

Annonse

«Bjørn Hatterud er like fiksert på kuk som de andre homofile menna som mener lesbiske skal se på menn som identifiserer seg som kvinner/lesbiske som kvinner/lesbiske. At de mest kukfikserte kukfetisjistene kaller Rowling et rasshøl viser bare kvinneforakten til disse kukmenna».

Det er ikke bare på sine (flere) personlige semi-anonyme Twitter-kontoer at hun kommer med grove kommentarer. Gjennom WDI Norges offisielle Twitter-konto skriver hun at en transkvinne ikke er «compos mentis» fordi hun tror det er mulig å bytte kjønn, eller med andre ord: At transpersoner er så alvorlig psykisk syke at de ikke kan anses som juridisk samtykkekompetente.

Det kom derfor ikke som en stor overraskelse i det skeive miljøet da det nylig kom fram at Ellingsen er under etterforskning for hatefulle ytringer.

På nåværende tidspunkt har det ennå ikke blitt tatt ut tiltale, men til tross for dette har nyhetene spredt som ild i tørt gress, både i Norge og i utlandet. Selv påstår Ellingsen at hun står for inne for alt som er skrevet på de tre Twitter-kontoene hun skal ha brukt, og at alle hennes ytringer «omhandler nødvendigheten av å kunne forholde seg til en objektiv, biologisk definisjon av kjønn».

At Ellingsen ønsker å fremstille seg selv som en martyr er ikke overraskende, men det gjør det ikke mindre bekymringsverdig at en haug journalister og redaktører helt ukritisk kastet seg på Ellingsen offernarrativ med en rekke artikler om den modige «kvinneaktivisten» fra Norge som nå risikerer hele tre år i fengsel «bare for å ha sagt at biologisk kjønn er ekte».

Vi kan ikke ha en norsk offentlighet hvor noen som åpent kaller transfolk og homofile menn for alvorlig psykisk syke pervoer, prostituerte hunkjønn og kukfikserte kukfetisjister ukritisk får fremstille seg selv som en forfulgt kvinnesaksaktivist som kun har ment noe om biologisk kjønn.

Ingen har blitt anmeldt for å si at kjønn er biologisk eller at menn ikke kan bli kvinner.

Ellingsen og hennes nettverk har utsatt transpersoner og skeive menn for grov trakassering i flere år.

Nå har noen endelig blitt lei og faktisk anmeldt henne. Hvorvidt ytringene hennes faktisk er grove nok til at de burde kunne straffes kan vi gjerne diskutere, men det forutsetter at media er ærlige om hva som er blitt sagt.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar