Risikerer redusert museumsbygg

Statsbygg la fram fire alternativer for nytt vikingtidsmuseum

Vinneren av plan- og designkonkurransen for nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo offentliggjøres. Slik ser deler av vinnerutkastet til Naust ut som gikk av med seieren så langt. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Vinneren av plan- og designkonkurransen for nytt Vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo offentliggjøres. Slik ser deler av vinnerutkastet til Naust ut som gikk av med seieren så langt. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Statsbygg har lagt fram fire alternative løsninger for Vikingtidsmuseet som reduserer kostnadene i prosjektet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Statsbygg har lagt fram fire alternative løsninger for Vikingtidsmuseet som reduserer kostnadene i prosjektet.

Regjeringen har bedt Statsbygg å revidere byggeprosjektet for Vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo – for å komme ned til opprinnelig kostnadsramme på 2,4 milliarder kroner.

Fredag la Statsbygg sin rapport på bordet.

– Revideringen av prosjektet peker på fire alternativer for Vikingtidsmuseet – fra å realisere det planlagte bygget til å vurdere om det er mulig å bygge et enklere museum, skriver Statsbygg.

– Risikerer redusert museumsbygg

Tre av alternativene er basert på de opprinnelige prosjektet, der det billigste overskrider budsjettet med 600 millioner kroner.

Annonse

– Man risikerer å sitte igjen med et svært redusert museumsbygg uten å ha lykkes med innsparinger, sier museumsdirektør Håkon Glørstad til NRK.

Det fjerde alternativet kan gjennomføres innenfor budsjettet, men innebærer et helt nytt konsept.

– Jeg håper nå at Stortinget ser at det var et godt og gjennomarbeidet prosjekt man tok stilling til i 2019, og at de velger det alternativet som ligger tettest opp til dette, som vil gjøre det mulig for oss å ta vare på denne unike kulturarven på en ordentlig måte, sier Glørstad til Khrono.

Mer omfattende enn antatt

I februar ble det anslått at kostnadene ble opp mot en milliard kroner dyrere enn budsjettert. Statsbygg mener kostnadsøkningen har flere årsaker.

«Sikringstiltakene har blitt mer omfattende enn antatt, kompleksiteten i byggets geometri er undervurdert og prosjektet har blitt rammet av en voldsom prisstigning i markedet», skriver Statsbygg.

Statsbygg trekker også fram at etter at økningen i kostnader ble identifisert, har prosjektet jobbet med kutt- og kostnadsbesparende tiltak.

– I denne fasen har alle sider av prosjektet blitt utfordret, skriver Statsbygg-

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar