– Må gjennomføre systematiske tiltak

Medietilsynet krever nynorskplan fra NRK

Medietilsynets lokaler. (Foto: Arkivfoto.)
Medietilsynets lokaler. (Foto: Arkivfoto.)
NRK oppfylte ikke kravet om minst 25 prosent nynorsk på radio og nett i fjor. Medietilsynet ber NRK om en plan for hvordan kravene skal nås på alle plattformer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er NRK oppfylte ikke kravet om minst 25 prosent nynorsk på radio og nett i fjor. Medietilsynet ber NRK om en plan for hvordan kravene skal nås på alle plattformer.

– Medietilsynet har ved flere tilfeller understreket at NRK må gjennomføre systematiske tiltak for å nå kravet på 25 prosent nynorsk på alle medieplattformer. Selv om NRK arbeider med tiltak for å øke nynorskandelen, og andelen nynorsk økte noe på nett i fjor, vurderer vi at det tar for lang tid, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet i en pressemelding.

De ber nå NRK om en konkret handlingsplan om hvordan nynorsk-kravet skal nås på alle plattformer.

Medietilsynets tilsynsrapport for 2021 viser at NRK oppfylte nynorsk-kravet på TV, men ikke på radio og nett, hvor det lå på henholdsvis 22,7 og 19 prosent.

Rapporten konkluderer for øvrig med at NRK i fjor traff godt på de øvrige samfunnsoppdragene, blant annet når det gjelder økt mediemangfold, krav om minst 40 prosent norsk musikk i hovedkanalene på radio og tilbud av samisk innhold.

Annonse

NRK forholder seg til rundt 50 krav i oppdraget som allmennkringkaster, blant annet å øke mediemangfoldet, krav om minst 40 prosent norsk musikk i hovedkanalene på radio og et tilstrekkelig tilbud av samisk innhold. Rapporten konkluderer med at NRK traff godt på samfunnsoppdragene.

NRK samler befolkningen nasjonalt og er en viktig motvekt til alternative, ikke-redaktørstyrte medier og falske nyheter, understreker Medietilsynet.

– I pandemiåret 2020 vendte svært mange seg til allmennkringkasterne for å få oppdatert og troverdig informasjon. NRK rapporterer at 2021 ble nok et år med rekordstor interesse for nyhetsinnholdet på alle plattformer, sier Velsand.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar