– Verdensarven står på spill

Tjæremangel truer stavkirkene

Turister ved Heddal stavkirke. Kirken er antatt bygd i første halvdel av 1200-tallet. (Foto: Marianne Løvland/NTB.)
Turister ved Heddal stavkirke. Kirken er antatt bygd i første halvdel av 1200-tallet. (Foto: Marianne Løvland/NTB.)
Det mangler anslagsvis 10.000 liter tjære for å beskytte vegger og tak på stavkirkene. Nå står framtidig vedlikehold av verdensarven i fare.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det mangler anslagsvis 10.000 liter tjære for å beskytte vegger og tak på stavkirkene. Nå står framtidig vedlikehold av verdensarven i fare.

Såkalt milebrent tjære lages etter samme oppskrift som ble brukt i vikingtiden, og Riksantikvaren har besluttet at dette skal brukes for å impregnere stavkirkene, skriver NRK.

Lars Erik Haugen i Fortidsminneforeningen, som har ansvaret for åtte stavkirker, anslår at det mangler 10.000 liter av denne tjæren. Det skaper problemer for vedlikeholdet av stavkirkene.

– Det som står på spill, er verdensarven vår. Vi ønsker å bevare stavkirkene, de unike trebygningene er blant verdens eldste trebygninger, sier Haugen.

Nå er det satt i gang en dugnad for å produsere tjæren som mangler. Riksantikvaren har bidratt med nesten 400.000 kroner til prosjektet i år, og håpet er at flere begynner å produsere milebrent tjære.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar