BBC taper terreng blant de unge

Britiske tenåringer får nyhetene sine hovedsakelig gjennom Instagram

Illustrasjonbilde av jente med iPhone. (Foto: Mia Oshiro Junge/NTB.)
Illustrasjonbilde av jente med iPhone. (Foto: Mia Oshiro Junge/NTB.)
Sosiale medier er hovedkilden til nyheter for britiske tenåringer. Nesten 30 prosent svarer at de får med seg nyheter gjennom Instagram, Tiktok og YouTube.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sosiale medier er hovedkilden til nyheter for britiske tenåringer. Nesten 30 prosent svarer at de får med seg nyheter gjennom Instagram, Tiktok og YouTube.

Det er om lag tre av ti tenåringer i Storbritannia som svarer at Instagram er deres hovedkilde til nyheter og 28 prosent som svarer at Tiktok eller YouTube er det, ifølge medietilsynet Ofcom.

Kun en firedel får nyhetene fra kanalene BBC One eller Two, som er de tradisjonelt mest brukte mediene blant tenåringer. Det er en kraftig nedgang fra fem år siden da 45 prosent svarte det samme.

BBC One er likevel det mediet flest unge voksne bruker for å holde seg oppdatert på nyhetsbildet, men også her registreres en nedgang på 6 prosent.

Til tross for fallet i antall seere, er TV-sendte nyheter fremdeles det nyhetsmediet som har størst tillit. 71 prosent av voksne briter stoler mest på TV-sendte nyheter, mens 35 prosent svarer at de stoler på nyhetene som meldes i sosiale medier.

Annonse

Lesere av papir- og nettaviser har falt fra 51 prosent i 2018 til 38 prosent i 2022.

– Dette er drevet av den kraftige fallet i papiravisenes rekkevidde de siste årene, en utvikling som antakeligvis ble ytterligere forverret under pandemien, skriver Ofcom.

Andelen tenåringen som leser nyheter på Facebook har også falt fra 34 prosent i 2018 til 22 prosent i dag.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar