Ble verdenskjent for tv-stunt

Nå er hun dømt for ærekrenkelse av hæren

Stuntet som gjorde Ovsiannikova verdenskjent. Nå er hun dømt for «ærekrenkelse av hæren». (Foto: Skjermdump.)
Stuntet som gjorde Ovsiannikova verdenskjent. Nå er hun dømt for «ærekrenkelse av hæren». (Foto: Skjermdump.)
En tidligere redaktør i russisk statlig fjernsyn, Marina Ovsiannikova, ble torsdag dømt for ærekrenkelse av den russiske hæren.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En tidligere redaktør i russisk statlig fjernsyn, Marina Ovsiannikova, ble torsdag dømt for ærekrenkelse av den russiske hæren.

Ovsiannikova har blant annet i sosiale medier fordømt Russlands krig i Ukraina, og hun ble verdenskjent da hun i mars avbrøt en nyhetssending på TV med en plakat med fordømmelse av krigen.

– Bevisene bekrefter at Ovsiannikova er skyldig. Det er ingen grunn til å tvile på at de er ekte, sa dommeren da dommen falt torsdag, ifølge Reuters.

Ovsiannikova kaller saken absurd og nekter å trekke tilbake sine uttalelser.

– Det som skjer, er absurd. Krig er redsel, blod og skam. Formålet med denne rettssaken er å skremme alle i Russland som er imot krigen, sa hun.

Annonse

Ovsiannikova er tidligere dømt til en bot på 50.000 rubler (cirka 6.000 kroner), men strafferammen etter torsdagens kjennelse er alvorligere – opp til 15 års fengsel for å framsette såkalte falske opplysninger om de militære.

Under protesten i mars, få uker etter invasjonen av Ukraina, holdt hun opp en plakat bak nyhetsoppleseren på Kanal 1. På den sto det: «Nei til krig. Stopp krigen. De lyver for dere».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar