Skuespilleren Per Jansen er død

Per Jansen i rollen som onkel Sam i Harold Pinters teaterstykke «Hjemkomsten». (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Per Jansen i rollen som onkel Sam i Harold Pinters teaterstykke «Hjemkomsten». (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Skuespilleren Per Jansen er død, 80 år gammel. Han døde etter kort tids sykeleie.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Skuespilleren Per Jansen er død, 80 år gammel. Han døde etter kort tids sykeleie.

Per Jansen ble født 14. desember 1941 i Bergen. Jansen var ansatt ved Nationaltheatret fra 1985 og fram til han gikk av med pensjon i 2011.

Ifølge familien døde han etter kort tids sykeleie, og han vil bli dypt savnet, skriver Nationaltheatret i en pressemelding.

Per Jansen gikk ut fra Teaterhøgskolen i 1965, og siden den gang har han spilt ved en rekke teatre, i flere filmer og i ulike TV-serier. Han har var i tillegg aktiv både i Riksteatret og Fjernsynsteateret.

Film og TV

Jansen debuterte i filmen Klimaks i 1965. Han er kjent også for rollene sine i blant annet Høyere enn himmelen fra 1993, En folkefiende fra 2005 og Varg Veum – Bitre blomster fra 2007.

Annonse

Også i ulike TV-serier har vi kunnet se Per Jansen gjennom årene, blant annet i brødrene Dal, Vertshuset den gylne hale og i en av de mest sentrale rollene i slektskrøniken Vestavind på NRK.

På teaterscenen har Per Jansen spilte mange forskjellige roller: Peer i Peer Gynt i 1990, Vladimir imens vi venter på Godot i 1986 og soloforestillingen Kontrabassen i 1988.

Spilte med datteren

i 1991 mottok han Per Aabels ærespris, gitt av Per Aabels selv på sistnevntes 89 års dag.

Avskjedsforestillingen Minus 2 spilte han sammen med datteren Ine Jansen, i rollen som Paul. Minus 2 ble opprinnelig satt opp i 2011, men måtte utsettes da Per Jansen fikk slag. I 2015 var han frisk nok til å fullføre, og forestillingen ble satt opp på nytt.

– Han brukte lang tid på å komme seg igjen og finne tilbake til språket sitt. Da vi tok stykket opp igjen flere år senere, var det veldig emosjonelt og rørende. Jeg visste det kostet mye, ikke minst det å huske teksten. Men det var en opplevelse jeg ikke ville vært foruten. Han gikk virkelig av med flagget til topps, sa Ine Jansen til Bergens Tidende i 2018.

Per Jansen ble 80 år gammel.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar