Subjekt bikker 4.000 abonnenter

– Abonnentene våre er et spleiselag som bidrar til mer kritisk kulturjournalistikk

Subjekt-journalistene Torill Frislid Gustafson og Aurora Henni Krogh. Begge kan juble over å ha nådd ny milepæl: – At vi vokser er en god og direkte tilbakemelding på at vi arbeider for leserne våre, sier Krogh. (Foto: Danby Choi.)
Subjekt-journalistene Torill Frislid Gustafson og Aurora Henni Krogh. Begge kan juble over å ha nådd ny milepæl: – At vi vokser er en god og direkte tilbakemelding på at vi arbeider for leserne våre, sier Krogh. (Foto: Danby Choi.)
Subjekt er landets raskest voksende avis og bikker nå 4.000 abonnenter.
Sjanger Dette er en pressemelding. En pressemelding er en tekst som sendes til media for å spre informasjon med nyhetsverdi. Subjekts pressemeldinger har til hensikt å kommunisere Subjekts egne virksomhet.
Saken er Subjekt fortsetter å vokse.

Nye tall fra Mediebedriftenes landsforening viser at Subjekt er landets raskest voksende avis, blant de 236 målte avisene.

Der bransjen som helhet hadde en økning på 0,8 prosent, bidro Subjekt mildt sagt til å trekke opp snittet. Avisen du nå leser økte nemlig med 117 prosent, fra 1.600 til 3.400 på et år.

Nå kan Subjekt juble for nok en milepæl. Drøyt åtte måneder etter at avisen kunne juble for 3.000, bikker vi nå 4.000 abonnenter.

– Dette er en direkte tilbakemelding på arbeidet vi legger ned, sier debattredaktør Mikkel Ihle Tande, og fortsetter:

Annonse

– Vi jobber for leserne våre. At leserne legger sin lit til oss, vitner om at mange ønsker seg en frittstående, kritisk og uavhengig kulturavis.

Subjekt er blant de få norske frittstående avisene. Hele fire av fem norske aviser er eid av et konsern.

Mikkel Ihle Tande er debattredaktør i Subjekt. (Foto: Ole Erik Løvold.)

Et spleiselag

Subjekts abonnenter er et spleiselag, forklarer Mikkel Ihle Tande.

– Redaksjonen har så mange ideer til saker og verk å anmelde, men får bare prioritert noe av det. Mer ressurser gir flere saker og en bredere dekning. Abonnentene er slik med på å gradvis bygge opp Subjekt og gjøre oss bedre.

Debattredaktøren mener Subjekt skiller seg ut i medielandskapet med originale vinklinger.

– Alle er ikke alltid enige. Sånn skal det heller ikke være. Men Subjekt skal utfordre tanker og idéer. Og så er det nok mange som har innsett at man må rive Subjekts betalingsmur for å henge med på de nyeste samtaleemnene i kulturlivet.

– Hva er det beste med å jobbe i Subjekt?

– Det må være å jobbe med så mange flinke spaltister og anmeldere, som både lærer meg mye og imponerer med å våge å ytre det som ikke nødvendigvis er åpenbart og populært, i det minste ikke ennå.

Der andre tier

Torill Frislid Gustafson er en av seks fast ansatte i avdelingen redaksjonen. For henne betyr det «alt» at Subjekt vokser.

– Vi jobber for leserne våre. Det er både en bekreftelse på at vi gjør noe riktig, men på ingen måte noen hvilepute. Vi ønsker jo å nå flest mulig med kulturjournalistikken. Det er ingen hemmelighet, men et stolt samfunnsoppdrag, sier hun.

– Hva tror du er grunnen til at Subjekt vokser raskt?

– Jeg tror det er fordi vi tar tak i en del problematikker som andre medier ikke vanligvis dekker så fyldig. Men nordmenn er hverken dumme eller mangler øyne, sier hun, og fortsetter:

– De ser hva som skjer rundt seg i samfunnet, selv om ikke media nødvendigvis dekker det. Og når vi tar tak i disse forskjellige tematikkene, enten om det er via nyhetsjournalistikk eller kommentarer fra spaltister, da ønsker folk å lese det.

– Hva er det beste med jobben?

– Her er det ikke lett å gi et enkelt svar. Men noe av det beste, er at mye av det vi gjør, betyr noe, sier hun, og fortsetter:

– Det er aldri en kjedelig dag på jobb. Noen tror at det bråker mye hos oss, kanskje fordi vi vekker så mange debatter og setter dagsorden, men sannheten er at vi ler og koser oss veldig mye på jobb. Kollegaene mine er helt fantastiske.

Alle sidene av debatten

Det kan Subjekt-journalist Aurora Henni Krogh også bekrefte.

– Vi tør å ta de sakene andre medier kanskje styrer unna. Vi tar også de sakene mange kanskje ikke ser at er saker. Det handler om å være litt skamløs, men med integritet. Man føler seg enten smartere, overrasket eller forbanna etter å ha lest en Subjekt-sak. Det er en god ting, sier hun.

– Hva er det beste med å jobbe i Subjekt?

– Å kunne sette kultur på dagsordenen. Det er både et privilegium og utfordring. Subjekt gjør kulturdekning på samme måte som andre aviser dekker finans eller politikk. Det å ta kulturlivet på alvor innebærer ikke bare å hylle eller stryke medhårs, selv om det ofte er mest komfortabelt. Man må stille kritiske spørsmål. Det tror jeg mange lett glemmer, sier Krogh, og fortsetter:

– Men på det personlige planet? Da må det være folkene jeg jobber med. Vi har skikkelig flinke og gode folk i alle ledd, og et miljø som støtter hverandre og den frie journalistikken.

Og til slutt:

– Ellers elsker jeg at vi nyanserer debattene. Det er selvfølgelig noen som er uenige med oss, men det er bare bra. Sannheten er at man virkelig får frem alle sidene av debatten i Subjekt. Det er jeg stolt av. Og det vil jeg takke abonnentene våre for at de støtter!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar