Må møte i retten

Tiltalt e-sjef med bok i Danmark

Sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark Lars Findsen ble pågrepet i desember og satt deretter flere måneder i varetekt for lekking av statshemmeligheter. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/NTB.)
Sjefen for Forsvarets Etterretningstjeneste i Danmark Lars Findsen ble pågrepet i desember og satt deretter flere måneder i varetekt for lekking av statshemmeligheter. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix/NTB.)
Damarks permitterte etterretningssjef Lars Findsen, som er tiltalt for å ha lekket statshemmeligheter, har skrevet bok.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Damarks permitterte etterretningssjef Lars Findsen, som er tiltalt for å ha lekket statshemmeligheter, har skrevet bok.

Findsen ble pågrepet i desember og satt deretter flere måneder i varetekt.

Ifølge tiltalen har han røpet statshemmeligheter og lekket fortrolige opplysninger til danske medier og privatpersoner.

Han nekter straffskyld og har omtalt anklagene som vanvittige. Saken mot ham er ennå ikke kommet for retten.

PET tilbød avtale

Torsdag kom Findsen med boken «Spionchefen – Erindringer fra celle 18», skrevet i samarbeid med journalisten Mette Mayli Albæk.

Annonse

I den hevdes det blant annet at det danske overvåkingspolitiet (PET) forsøkte å inngå en avtale med Findsen rett etter pågripelsen, før det første avhøret.

To tjenestemenn skal ha forsøkt å få ham til å tilstå og fortelle hvilke kilder dansk presse har i PET. Til gjengjeld ble Findsen forespeilet en mildere siktelse, men han avslo tilbudet.

Betrodd

Få har opp gjennom årene sittet på flere hemmeligheter i Danmark enn 58 år gamle Findsen, som kort tid etter terrorangrepene mot USA i 2001, ble utnevnt til leder av PET.

Sju år senere ble han departementssjef i forsvarsdepartementet, før han i 2015 overtok som leder for Forsvarets etterretningstjeneste (FE). Han hadde også i 20 år fast plass i den danske regjeringens sikkerhetsutvalg.

USA-samarbeid

Hvilke opplysninger Findsen skal ha lekket, går ikke fram av den delen av tiltalen som dansk presse har fått innsyn i.

En av sakene skal ifølge danske medier dreie seg om Danmarks samarbeid med den amerikanske signaletterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA) om avlytting av internettkabler som går via Danmark.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar