– Ser samme tendens i flere land

FHI: Flere dør av sterke smertestillende medisiner enn av heroinoverdoser

Tramadol er et smertestillende legemiddel som brukes til behandling av moderate og sterke smerter. Denne typen legemidler står nå for første gang for flere overdosedødsfall enn heroin. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Tramadol er et smertestillende legemiddel som brukes til behandling av moderate og sterke smerter. Denne typen legemidler står nå for første gang for flere overdosedødsfall enn heroin. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Det er nå flere i Norge som dør av overdoser av sterke smertestillende medisiner enn av overdoser av heroin.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det er nå flere i Norge som dør av overdoser av sterke smertestillende medisiner enn av overdoser av heroin.

Økningen har skjedd i samme periode som et økende antall personer har fått slike smertestillende medisiner på blå resept. Det viser en studie fra Folhehelseinstiuttet.

I 2010 skyldtes 30 prosent av overdosedødsfallene her i landet sterke smertestillende medisiner med opioider, og 70 prosent skyldtes heroin. I 2018 hadde fordelingen endret seg til henholdsvis 60 og 40 prosent.

– Vi vet ikke om de som døde fikk medisinene forskrevet av lege, eller skaffet de på annen måte, understreker prosjektleder og seniorforsker Linn Gjersing. Hun har gjennomført studien sammen med kollega og seniorforsker Ellen Amundsen.

Lignende tendens i flere land

Gjersing sier at andre land har opplevd en tilsvarende økning i slike dødsfall når det har vært endringer i foreskrivningspraksis, noe som kan bety at de har fått medisinen foreskrevet av lege.

Annonse

– Men det kan også bety at personer som har fått foreskrevet legemiddelet i Norge selger det videre på det illegale markedet, og at de som dør har brukt legemiddelet uten resept, sier Gjersing.

Kan være smugling

En annen mulig forklaring er ifølge forskeren økt import fra utlandet, altså smugling. Økningen i overdoser med sterke smertestillende medisiner kan dermed tilfeldig ha sammenfalt med endringer i blåreseptordningen for slike medisiner. Dette skal forskerne se nærmere på i en ny studie.

Fra 2010 til 2018 døde til sammen 616 personer av ulike opioider, mens 651 personer døde av heroinoverdoser i Norge.

Studien er publisert i International Journal of Drug Policy.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar