– Oppmuntrer til «fiendskap»

Tyrkisk politi med rassia mot medier og journalister

Situasjonen for journalister i Tyrkia er preget av sensur og fengslinger. Tyrkia ligger for øyeblikket på 149. plass på Reporters Without Borders indeks for pressefrihet i verden. Her fra en demonstrasjon i Tyrkia i 2019. (Foto: Presse.)
Situasjonen for journalister i Tyrkia er preget av sensur og fengslinger. Tyrkia ligger for øyeblikket på 149. plass på Reporters Without Borders indeks for pressefrihet i verden. Her fra en demonstrasjon i Tyrkia i 2019. (Foto: Presse.)
Tyrkisk politi slo tirsdag til mot kontorene til prokurdiske medier i Istanbul og flere andre byer, og boligene til journalister ble også gjennomsøkt.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tyrkisk politi slo tirsdag til mot kontorene til prokurdiske medier i Istanbul og flere andre byer, og boligene til journalister ble også gjennomsøkt.

Elleve personer ble pågrepet under aksjonen, anklaget for å ha bånd til forbudte kurdiske grupper og for «å spre nyheter som oppmuntrer til hat og fiendskap», heter det i en Twitter-melding fra politiet i Ankara.

De pågrepne jobber ifølge den tyrkiske journalistunionen (TGS) for det prokurdiske nyhetsbyrået Mezopotamya og for JINNEWS.

Den tyrkiske nasjonalforsamlingen vedtok tidligere i måneden en ny lov som åpner for å fengsle journalister og brukere av sosiale medier i opptil tre år for spredning av det myndighetene kaller falske nyheter.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar