– Ikke under noen omstendighet

Kraftige reaksjoner på at Tyrkia krever at Sverige utleverer eksiljournalist

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan navnga journalisten i forbindelse med at Sveriges statsminister Ulf Kristersson tirsdag var i Ankara for å drøfte Sveriges Nato-søknad. (Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici.)
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan navnga journalisten i forbindelse med at Sveriges statsminister Ulf Kristersson tirsdag var i Ankara for å drøfte Sveriges Nato-søknad. (Foto: AP Photo/Burhan Ozbilici.)
Tyrkia krever at Sverige utleverer en tyrkisk eksiljournalist. Flere organisasjoner reagerer sterkt og understreker at Sverige aldri må oppfylle kravet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tyrkia krever at Sverige utleverer en tyrkisk eksiljournalist. Flere organisasjoner reagerer sterkt og understreker at Sverige aldri må oppfylle kravet.

– Ikke under noen som helst omstendigheter kan Sverige oppfylle Tyrkias krav om å deportere den tyrkiske eksiljournalisten Bülent Kenes og fortsette å kalle seg et demokratisk land som styres av rettsstatens prinsipper, skriver Committee to Protect Journalists (CPJ) i en uttalelse.

Også organisasjonen Peaceful Actions Platform mener det er uakseptabelt med en slik utlevering, og det svenske Journalistforbundet har også fordømt kravet.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan navnga journalisten i forbindelse med at Sveriges statsminister Ulf Kristersson tirsdag var i Ankara for å drøfte Sveriges Nato-søknad.

– Det er ytterst viktig at Sverige utleverer denne terroristen, sa han på spørsmål fra en journalist.

Annonse

Kenes har vært sjefredaktør for den engelskspråklige avisen Zaman, som Tyrkia la ned etter kuppforsøket i 2016. Han har senere blitt hengt ut i tyrkiske medier, og den siste tiden har tyrkiske medier publisert både bilder av ham og hans adresse i Sverige.

– Jeg er kritisk og frittalende, men bare en journalist. Det er så tåpelig, så dumt, så absurd at Erdogan brukte mitt navn i forhandlingene om Sveriges Nato-medlemskap, sier Kenes i et intervju med Aftonbladet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar