Gutta boys: Er dere klare for å bli mer inkluderende mot jenter som gamer?

Mannsdominert univers: En engasjert gamer fra Riot Games inc. Er han også kvinnefiendtlig? Da bør du stå opp for dine medsøstre, skriver Sadug Alfeli. (Illustrasjonsfoto: Getty.)
Mannsdominert univers: En engasjert gamer fra Riot Games inc. Er han også kvinnefiendtlig? Da bør du stå opp for dine medsøstre, skriver Sadug Alfeli. (Illustrasjonsfoto: Getty.)
For mange jenter flykter fra gaming-universet. Vi gutter må ta oss sammen og stå opp mot ufine kommentarer, skriver Sadug Alfeli.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Flere jenter slutter å game grunnet hets. Sadug Alfeli etterlyser et oppgjør blant guttene.

Færre jenter velger å game, og vi gutta har en del av skylden. Vi har et felles ansvar for å skape en sunn kultur, uavhengig om det er online eller offline.

Jeg er en av mange som bruker gaming for å være sosial. Gjennom GTA (Grand theft auto) og andre spill kan jeg prate med mennesker over hele verden. Men sist fredag ble jeg vitne til sårende og skadelige ord fra en norsk spiller. Han ble skutt av en kvinnelig spiller:

«Jævla fitte, jenter er ikke tillatt her,» skrek mannen idet han ble skutt i spillet.

Jeg valgte feil

Jeg velger å tie. Ikke fordi jeg må, men fordi jeg ikke tør å lage oppstyr på det som skulle være en rolig fredagskveld uten konflikter. Senere på kvelden innser jeg at jeg var like mye med på trakasseringen når jeg ikke valgte å irettesette denne gutten.

Annonse

Vi har et felles ansvar: De siste to årene har færre jenter i alderen 9-18 år gamet på fritiden, viser en rapport fra Barn og medier. Nedgangen blant jenter er størst i alderen 15-18 år, og årsaken er ofte trakassering og stygg språkbruk.

I et intervju med Aftenposten forteller Christiane Rosenberg-Nøkling (12) at hun lar være å skru på mikrofonen, for at folk ikke skal oppdage at de snakker med en jente. Christiane har selv hørt at hun bør «gå tilbake til kjøkkenet». Jeg er redd for at færre jenter får oppleve gleden av å spille, og at færre jenter velger å bli spilldesignere.

Les også: Disse VR-brillene dreper deg hvis du dør i spillet

Det starter med å våge å si fra

Vi trenger et samfunn hvor jenter kan gjøre mannsdominerte aktiviteter uten å bli trakassert. Og vi trenger et samfunn hvor man ikke blir vurdert ut fra ens kjønn. Vi har dessverre en lang vei å gå, noe gamingkulturen bekrefter.

Men holdningene våre er ikke hugget i stein. Holdninger er under konstant endring, selv om endring ofte tar tid. Det starter med at jeg våger å si ifra når jeg ser og hører at stygge ord blir brukt til å angripe noens kjønn. Og det starter med at du er klar over at ord er våpen.

Jeg oppsummerer det hele med et noe cheesy sitat: «Hensynsløse ord stikker som et sverd, og den kloke tunge bringer helbredelse.»

Les også: Ny studie: «Gamere» mer tilbøyelige til sexisme, rasisme og høyreekstremisme

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar