– Færre nordmenn vil lese bøker

Konkurransetilsynet frykter foreslått boklov vil virke mot sin hensikt

– Konkurransetilsynet frykter at bokloven kan virke mot intensjonen og føre til at færre nordmenn leser bøker, sier konkurransedirektør Tina Søreide. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
– Konkurransetilsynet frykter at bokloven kan virke mot intensjonen og føre til at færre nordmenn leser bøker, sier konkurransedirektør Tina Søreide. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Den foreslåtte bokloven som regjeringen sendte på høring i august, er verken i bokbransjens eller lesernes interesse, mener Konkurransetilsynet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den foreslåtte bokloven som regjeringen sendte på høring i august, er verken i bokbransjens eller lesernes interesse, mener Konkurransetilsynet.

Bokloven vil gjøre norske bøker dyrere og hindre at bokbransjen utvikler seg i takt med lesernes behov, mener tilsynet.

Forslaget til ny boklov ble sendt på høring i august , og et av de viktigste grepene er obligatorisk fastpris på nye utgivelser. Prisen foreslås å være rullerende med en varighet på 12 eller 18 måneder fra utgivelsesdato.

Det obligatoriske fastprissystemet skal ifølge kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sørge for bredde, kvalitet og forutsigbarhet, både for leserne og for bransjen.

Konkurransetilsynet skriver i sin høringsuttalelse at de slutter seg til de sentrale språk- og litteraturpolitiske målsettingene med bokloven, men mener disse kan oppnås på en bedre og mer målrettet måte.

Annonse

– Konkurransetilsynet frykter at bokloven kan virke mot intensjonen og føre til at færre nordmenn leser bøker, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

– Bokloven innebærer at konkurransen i bokmarkedet begrenses på en måte som kan føre til at bøker blir dyrere, og at bokbransjens digitale utvikling bremses. Tilsynet mener derfor at bokloven verken er i bokbransjens eller lesernes interesse, sier konkurransedirektøren.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar