– Mulighetene for samarbeid er ødelagt

Barents Press International stopper samarbeid med Russland

Barents Press International stopper samarbeidet med sine kolleger på den andre siden av grensen. Her ved Jakobselva. (Foto: Wikimedia Commons.)
Barents Press International stopper samarbeidet med sine kolleger på den andre siden av grensen. Her ved Jakobselva. (Foto: Wikimedia Commons.)
Et enstemmig styre i journalistnettverket Barents Press International avslutter samarbeidet med Russland. Barents Press Russland legges ned fra 1. januar.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Et enstemmig styre i journalistnettverket Barents Press International avslutter samarbeidet med Russland. Barents Press Russland legges ned fra 1. januar.

– Dagens situasjon for fri og uavhengig presse i Russland har ødelagt mulighetene for et trygt og åpent samarbeid mellom nordiske medlemmer av Barents Press og deres russiske kolleger, heter det i en pressemelding.

Barents Press International er et nettverk for journalister og redaktører i Barents-regionen i Norge, Sverige, Finland og Russland og ble stiftet på 90-tallet. Journalistene i Norge, Sverige og Finland fortsetter samarbeidet og sitt arbeid for pressefrihet, journalisters arbeidsforhold og grensekryssende journalistikk.

– Det er for farlig å samarbeide med våre russiske venner. Dette er en nødvendig, men like fullt meget beklagelig utvikling, sier styreleder Amund Trellevik i den norske avdelingen til Journalisten.

Fra 1. desember innfører Russland en ny lov som gjør det straffbart «å være under utenlandsk påvirkning», forklarer styrelederen.

Annonse

– Den loven er skrevet såpass vagt og bredt at den i prinsipp kan brukes mot det meste. Det vi frykter er at dersom en russisk journalist er i kontakt med oss eller i et nettverk, så er de «under påvirkning», sier Trellevik.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar