Bruker spørreundersøkelser

Elon Musk vil gi «amnesti» til utestengte Twitter-brukere

– Folket har talt. Amnesti begynner neste uke. Vox populi, Vox dei, tvitret Musk. (Foto: AP Photo/Susan Walsh, File.)
– Folket har talt. Amnesti begynner neste uke. Vox populi, Vox dei, tvitret Musk. (Foto: AP Photo/Susan Walsh, File.)
Eksperter er bekymret for økt trakassering, flere hatytringer og mer feilinformasjon på Twitter etter at Musk sa han ville gi amnesti til suspenderte kontoer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Eksperter er bekymret for økt trakassering, flere hatytringer og mer feilinformasjon på Twitter etter at Musk sa han ville gi amnesti til suspenderte kontoer.

Milliardærens kunngjøring kommer etter at han publiserte en spørreundersøkelse på sin egen Twitter-konto hvor han ba folk om å stemme over gjenopprettingen av kontoer som ikke har «brutt loven eller vært engasjert i grov spam».

Der stemte 72 prosent ja.

– Folket har talt. Amnesti begynner neste uke. Vox populi, Vox dei, tvitret Musk med en latinsk setning som oversettes til «folkets stemme, Guds stemme».

Falske kontoer

Musk brukte den samme latinske frasen forrige helg da han publiserte en lignende spørreundersøkelse. Den dreide seg om å la USAs tidligere president Donald Trump få komme tilbake på plattformen, noe han fikk etter at 51,8 prosent stemte ja.

Annonse

Nettavstemninger slik den Musk brukte, er ikke vitenskapelige og kan lett påvirkes av falske kontoer og roboter, ifølge AP.

I tillegg er det sannsynlig at mange av Musks 118 millioner følgere og Twitters 450 millioner aktive månedlige brukere, ikke så avstemningsspørsmålet.

Bekymret for hatytringer

Flere myndigheter er bekymret for hva det vil bety dersom Musk faktisk innfører et slikt generelt «amnesti» for suspenderte Twitter-brukere. Kritikere tror det kan føre til økte hatytringer på plattformen.

Stengingen av Twitters kontor i Brussel denne uken har utløst uro i EU om hvorvidt den sosiale plattformen vil klare å overholde unionens strenge regler om innhold på nett.

– Vi er bekymret for beslutningen om å ha færre og færre folk som jobber i selskapet, sa EUs justiskommissær Didier Reynders til journalister i Dublin, der Twitter og andre amerikanske teknologiselskaper har sitt europeiske hovedkvarter.

– Når det er gjelder hatytringer, er jeg sikker på at vi trenger menneskelige ressurser, la han til.

Kan skremme Google og Apple

De to personene som hadde ansvaret for Twitters politikk for digital publisering i Europa, forlot selskapet i forrige uke som de to siste, opplyser fem personer med kjennskap til saken til Financial Times.

Det er også bekymring for at teknologigigantene Apple og Google kan bli skremt til å utestenge Twitter fra sine mobilappbutikker på grunn av innholdsproblemer.

Musk har sparket en rekke ansatte i Twitter siden han overtok den innflytelsesrike plattformen i oktober for en prislapp på 44 milliarder dollar.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar