– Ikke pasient/behandler-relasjon

Helsetilsynet starter undersøkelser etter metoo-anklager mot psykiater

Det var i forrige uke at Rød-Larsens intervju med danske avisen Information skapte blest i mediene. Der fortalte forfatteren at hun i arbeidet med romanen «Diamantkvelder» skjønte at det hun skrev om, handlet om hennes egen opplevelse med en psykiater. (Foto: Hilde Poppe/Aschehoug.)
Det var i forrige uke at Rød-Larsens intervju med danske avisen Information skapte blest i mediene. Der fortalte forfatteren at hun i arbeidet med romanen «Diamantkvelder» skjønte at det hun skrev om, handlet om hennes egen opplevelse med en psykiater. (Foto: Hilde Poppe/Aschehoug.)
Helsetilsynet bekrefter overfor VG at forfatter Hilde Rød-Larsens metoo-anklager mot en psykiater har blitt en sak for tilsynsmyndighetene.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Helsetilsynet bekrefter overfor VG at forfatter Hilde Rød-Larsens metoo-anklager mot en psykiater har blitt en sak for tilsynsmyndighetene.

– Når sånne opplysninger kommer fram i det offentlige rom, så forplikter det tilsynsmyndighetene til å undersøke nærmere, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn til avisen.

Les også: Forteller om seksuell utnyttelse fra psykiater

Det var i forrige uke at Rød-Larsens intervju med danske avisen Information skapte blest i mediene. Der fortalte forfatteren at hun i arbeidet med romanen «Diamantkvelder» skjønte at det hun skrev om, handlet om hennes egen opplevelse med en psykiater. Hun hevder at psykiateren skal ha seksuell utnyttet henne da hun var ung.

Andresen forteller at Helsetilsynet tok kontakt med Rød-Larsen, som sier til VG at hun er glad det skjedde.

Annonse

– Vi må ha navn og konkrete saker for å gå inn i saker. Vi kan ikke agere på rykter eller romanstoff. Derfor har vi tatt kontakt med Hilde Rød-Larsen og spurt om hun vil snakke om det. Det svarte hun ja på, og hun har bekreftet hvem det handler om, sier Andresen til VG.

Psykiaterens advokat, Halvard Helle, sier hans klient er trygg på at han ikke har gjort noe som berører det helserettslige eller etiske regelverket, og at psykiateren er trygg på at undersøkelsen ikke vil få noen konsekvenser for ham.

– Det trer i kraft bare hvis det dreier seg om pasientrelasjoner, og dette er ikke en pasientrelasjon. Dette er personlige forhold mellom to samtykkende voksne personer, som ligger langt tilbake i tid. Det er meget viktig å understreke at det ikke har vært en pasient/behandler-relasjon, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar