Blandet hutuer og tutsier

Einar Tørnquist-bok trekkes etter faktafeil

Til TV-kanalen sier Tørnquist at boken er transkripsjoner fra hans podkast og at det er her det har gått galt. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Til TV-kanalen sier Tørnquist at boken er transkripsjoner fra hans podkast og at det er her det har gått galt. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Einar Tørnquists bok «198 land» trekkes fra butikkene etter at det er oppdaget en grov faktafeil.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Einar Tørnquists bok «198 land» trekkes fra butikkene etter at det er oppdaget en grov faktafeil.

I boken står det at «Om lag én million hutuer og noen tutsier ble drept» under folkemordet i Rwanda i 1994, men det var hutuer som drepte mellom 800.000 og én million tutsier, samt moderate hutuer, skriver TV 2.

Til TV-kanalen sier Tørnquist at boken er transkripsjoner fra hans podkast og at det er her det har gått galt.

– Alle kjenner jo til folkemordet i Rwanda. I podkasten snakket jeg med Kash, som flyktet i sin mors armer fordi han var tutsi. Men det jeg har sagt i podkasten, er ikke det som kom på trykk. Det har åpenbart vært slurv i korrekturlesningen, sier Tørnquist om boken som kom ut i høst.

Forlagssjef i Kagge, Tuva Ørbeck Sørheim, sier at boken har blitt gjennomgått av flere kompetente faktasjekkere.

Annonse

– Likevel har uheldigvis feilen om hutuenes og tutsienes rolle under folkemordet i Rwanda blitt blandet. Denne feilen er så beklagelig at vi har valgt å stoppe boken, sier Sørheim.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar