– Blir herre i eget hus

Stortinget sikrer Nobelinstituttet praktbygg i Oslo

Den svenske Nobelstiftelsen har i flere år presset på for å selge villaen i Henrik Ibsens gate 51, der fredsprisen deles ut hvert år. (Foto: Annika Byrde/NTB.)
Den svenske Nobelstiftelsen har i flere år presset på for å selge villaen i Henrik Ibsens gate 51, der fredsprisen deles ut hvert år. (Foto: Annika Byrde/NTB.)
Stortinget gir 300 millioner kroner til Det Norske Nobelinstitutt. 70 millioner går til å kjøpe eiendommen Henrik Ibsens gate 51 fra svenskene.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Stortinget gir 300 millioner kroner til Det Norske Nobelinstitutt. 70 millioner går til å kjøpe eiendommen Henrik Ibsens gate 51 fra svenskene.

– For Nobelinstituttet og Nobelkomiteen er dette en gledens dag. Stortinget har i dag fattet et historisk vedtak som vil bidra til å sikre Det Norske Nobelinstitutt trygge og forutsigbare økonomiske rammebetingelser langt inn i fremtiden.

Det sier Olav Njølstad, leder for instituttet og sekretær for Nobelkomiteen, til Dagens Næringsliv.

Den svenske Nobelstiftelsen har i flere år presset på for å selge villaen i Henrik Ibsens gate 51, der fredsprisen deles ut hvert år.

– For første gang på snart 120 år blir vi herre i eget hus. Alt ligger dermed til rette for at Nobelinstututtet vil kunne bli varig værende i det bygget som rommer det meste av instituttets og Den Norske Nobelkomiteens historie, sier Njølstad.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar