Det er du som er blasfemisk, Fahad Qureshi

Shabana Rehmans bror, Shakeel Rehman, svarer Islam Net-leder Fahad Qureshi (avbildet), som har bedt om unnskyldning for at han hånet søsteren i en lukket Facebook-gruppe. (Foto: Privat.)
Shabana Rehmans bror, Shakeel Rehman, svarer Islam Net-leder Fahad Qureshi (avbildet), som har bedt om unnskyldning for at han hånet søsteren i en lukket Facebook-gruppe. (Foto: Privat.)
Nå kan du ikke gjøre Shabana vondt lenger, skriver Shakeel Rehman.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Shabana Rehmans bror, Shakeel Rehman, svarer på Islam Net-leder Fahad Qureshis kritikk av Shabana Rehman, og beklagelsen Qureshi ga i ettertid. Innlegget var først publisert i Nettavisen.

Fahad Qureshi. Det er ingenting å be om unnskyldning for. Dette er dine meninger og du må stå for dem – uansett hvor forvrengte de er.

På en måte er det bedre at dine meninger med forvrengninger og demonisering av frihetskjempere som Shabana kommer frem. Ikke bare da hun levde, men også nå etter at hun er død, fordi nå kan du ikke gjøre henne vondt lenger.

Da hun levde var det vondt for henne å motta så mye hat og trusler basert på konservatives demonisering av de liberales krav om frihet, flerkultur og toleranse.

Alle dine punkter om Shabana er basert på at du har ikke forstått hennes engasjement for frihet og antivold.

Annonse

Du har ikke forstått hvorfor mullaenes illegitime makt bør løftes frem i lyset.

Du har ikke forstått at det hun reagerte på var trusler om vold og terror hvis en bok blir brent, og at hun faktisk ikke sto for noe bokbål, men sto opp mot vold og terror som følge av at en bok kan bli brent. Hun sto for antivold.

Du har ikke forstått at hun ikke var noen islamkritiker, men reagerte når noen ville begrense hennes frihet med henvisninger til islam. Det er den virkelige blasfemien – å misbruke islam til å dømme andre mennesker.

Det er mye du åpent viser at du ikke har forstått. Og det er egentlig ikke din feil, når du står i samme tradisjon som rasistene på ytre høyre og tror blindt på at du er kulturell overlegen og en supremasist.

Når man tror at man er overlegen andre på grunn av religion eller hudfarge, så blir tolerante stemmer som Shabana demonisert.

Shabana håner ingen profet, men tok opp det latterlige og blasfemiske i at supremasister og sjåvinister misbruker en profet til å dømme henne.

Det er altså ikke hun som er en blasfemiker, men du – som misbruker profeten til å bestemme over hennes kropp, seksualitet og frihet.

Ingenting illustrerer denne rasismen bedre enn revolusjonen i Iran i dag, hvor mullaveldet henger sine egne barn fra kraner. Dømmer dem til døden for å kreve frihet til å bestemme over sine liv.

Derfor er ikke dette feil tidspunkt fra deg å vise din demonisering av liberale som Shabana. Hun er død, men hennes kamp for et tolerant flerkulturelt samfunn fortsetter.

Dine holdninger mot det liberale er det samme som kostet oss 22. juli. Du ser ikke hvilken tradisjon du befinner deg i med din religiøse sjåvinisme.

Ytre høyre er blendet av sin hudfargebaserte rasisme og sjåvinisme, mens de religiøse sjåvinistene er blendet av religiøs supremasisme og ikke ønsker et flerkulturelt samfunn

Profeten er for eksempel ikke «din». Han er ikke din eiendom, men alles profet og alle har rett til å si sin mening.

Du hadde kanskje innført blasfemilover i Norge om du hadde hatt makt. Det blasfemiske står du paradoksalt nok for, ved å tillegge islam innhold som er menneskeskapt. Slik som i dag skjer i Iran, hvor kvinner vil ha frihet fra blasfemien og undertrykkelsen som mullaer som deg står for.

Innlegget var først publisert i Nettavisen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar