En unik og kompromissløs kulturjournalist

Med sin karakteristiske mørke stemme og stødige formidlingsevne sto han bak en rekke uforglemmelige radioinnslag, skriver kolleger av avdøde Erik Jacobsens. (Foto: Skjermdump fra NRK.)
Med sin karakteristiske mørke stemme og stødige formidlingsevne sto han bak en rekke uforglemmelige radioinnslag, skriver kolleger av avdøde Erik Jacobsens. (Foto: Skjermdump fra NRK.)
Erik Jacobsen kunne være hylende morsom, men også seriøs og ettertenksom. NRKs kulturdekning hadde ikke vært den samme uten, skriver tidligere kolleger.
Sjanger Dette er en nekrolog. Nekrologen er en biografisk tekst om en nylig avdød person, og skal bidra til å bevare minnet om personen etter artikkelforfatterens subjektive avveininger.
Saken er Erik Jacobsen i P2 har gått bort.

Erik Jacobsens plutselige og altfor tidlige bortgang ble mottatt med stor sorg i NRK. Han døde etter akutt hjertestans, og ble bare 55 år gammel.

Erik var i en årrekke en nær og kjær kollega for veldig mange av oss, og en god venn. Han begynte i NRK tidlig på 90-tallet, og jobbet både som programleder i TV, som radioprodusent, reporter og vaktsjef. Erik bidro til å utvikle tilbudet til det musikkinteresserte NRK-publikummet, blant annet da han var med og startet «Bak lydmuren», det første dybdeprogrammet om populærmusikk i P2. Kulturnytt, Midt i musikken, Radioselskapet, Kulturhuset og Studio 2 var noen av radioprogrammene Erik jobbet for inntil han i 2021 forlot NRK for å satse på en tilværelse som frilanser.

Det var aldri kjedelig med Erik på jobben. Enten han lurte kolleger til å tro at de kunne hente en gratis rosinbolle i kantinen, tilbød Sølvguttene sigaretter eller krevde inn manglende lisens fra intervjuobjektene sine. Han kunne være hylende morsom, men også seriøs og ettertenksom når situasjonen tilsa det. Han var så unik, og så kompromissløs i alt han foretok seg.

Men fremfor alt var Erik et genuint nysgjerrig, observant og kunnskapsrikt menneske. Med sin karakteristiske mørke stemme og sin stødige formidlingsevne sto han bak en rekke uforglemmelige radioinnslag. Spennet var stort: fra serier om brunsnegler og farlige plantearter til dyptpløyende portretter av norske kunstnere. Gjennom disse portrettene løftet Erik frem også mindre kjente kunstnere, og bidro dermed til å synliggjøre bredden og mangfoldet i norsk kunst- og kulturliv.

Annonse

Når vi minnes Erik, handler det om ekte interesse for kunst og kultur, om livsglede, matglede og kunstglede. Men også om raushet og omsorg for kolleger og dem han var glad i. Vi vil savne ham dypt.

Våre tanker går i dag til hans familie og venner. Vi lyser fred over Eriks minne.

Skrevet av Elisabet Davidsen, Nina Kammersten og Heidi Andersen på vegne av kolleger i NRK.

Les også: Hyller avdøde Erik Jacobsen: – Han var en institusjon

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar