– Fikk beskjed om at jeg fremmet terrorisme

NorSIS advarer mot kontokapring i sosiale medier

– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde promotert terrorisme og menneskehandel. Da skjønte jeg at jeg var hacket, sier Klokkerud. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde promotert terrorisme og menneskehandel. Da skjønte jeg at jeg var hacket, sier Klokkerud. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Uvedkommende kan prøve å kapre kontoen din i sosiale medier hvis du ikke passer på, advarer Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Uvedkommende kan prøve å kapre kontoen din i sosiale medier hvis du ikke passer på, advarer Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Drammens Tidende har snakket med interiørdesigneren Eva Klokkerud, som i jula opplevde at kontoene hennes ble sperret. Det viste seg at kontokaprere hadde prøvd å legge ut innhold som fremmet terrorgruppen IS.

– Jeg fikk beskjed om at jeg hadde promotert terrorisme og menneskehandel. Da skjønte jeg at jeg var hacket, sier Klokkerud.

NorSIS sier det er en svindeltype de er godt kjent med.

– Det er en veldig vanlig svindeltype som går ut på at svindlere skaffer seg tilgang til brukerkontoer, for deretter å poste innhold som strider med retningslinjene til Facebook slik at kontoen blir stengt. Det er ekstra uheldig å bli utsatt for kontokapring dersom man har betalingskort tilknyttet kontoen, sier Norsis-leder Karoline Hultman Tømte.

Annonse

Rundt 30 prosent av henvendelsene til slettmeg.no handlet i fjor om kontokapring. Ekspertene anbefaler folk å bruke totrinnspålogging og unngå å ha samme passord på flere tjenester.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar