Regnet som Putins fortrolige

Russisk journalist dømt for spredning av «falske nyheter»

Aleksandr Nevzorov ble lenge regnet som en av president Vladimir Putins fortrolige. (Foto: Wikimedia Commons.)
Aleksandr Nevzorov ble lenge regnet som en av president Vladimir Putins fortrolige. (Foto: Wikimedia Commons.)
En russisk domstol har funnet journalisten Aleksandr Nevzorov skyldig i å ha spredt «falske nyheter» og har dømt ham til åtte års fengsel in absentia.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Russisk journalist dømt for spredning av «falske nyheter»

Nevzorov jobbet tidligere for den russiske statskanalen Pervij Kanal (Kanal 1) og ble regnet som en av president Vladimir Putins fortrolige.

Noen uker etter den russiske invasjonen av Ukraina ble Nevzorov siktet for brudd på en ny lov som forbyr det Kreml hevder er falsk informasjon om de russiske styrkenes såkalte militære spesialoperasjoner i Ukraina.

Bakgrunnen for siktelsen var innlegg i sosiale medier der Nevzorov anklaget russiske styrker for å ha angrepet et barnesykehus i den ukrainske havnebyen Mariupol, noe russiske myndigheter benekter.

Nevzorovs kone skrev i mars at hun og ektemannen befant seg i Israel.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar