– Veldig vanskelig

Salman Rushdie sliter etter knivangrepet

– Jeg har syntes det er veldig, veldig vanskelig å skrive. Jeg setter meg ned for å skrive, og ingenting skjer, sier Salman Rushdie. (Foto: Getty.)
– Jeg har syntes det er veldig, veldig vanskelig å skrive. Jeg setter meg ned for å skrive, og ingenting skjer, sier Salman Rushdie. (Foto: Getty.)
Den britiske forfatteren Salman Rushdie sier at det er veldig vanskelig å skrive etter at han i august i fjor ble knivstukket. Tirsdag gir han ut ny bok.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den britiske forfatteren Salman Rushdie sier at det er veldig vanskelig å skrive etter at han i august i fjor ble knivstukket. Tirsdag gir han ut ny bok.

I forkant av utgivelsen av boken «Victory City» snakker forfatteren til magasinet The New Yorker om vansker han opplever etter knivangrepet.

– Det er noe som heter PTSD, vet du, sier Rushdie.

PTSD, eller posttraumatisk stresslidelse, kjennetegnes av at man gjennomlever en traumatisk hendelse på nytt og har stadige mareritt om det som skjedde.

– Veldig vanskelig

– Jeg har syntes det er veldig, veldig vanskelig å skrive. Jeg setter meg ned for å skrive, og ingenting skjer. Jeg skriver, men det er en kombinasjon av blankhet og søppel, ting jeg skriver og som jeg sletter dagen etter. Jeg er ikke ute av den skogen ennå, egentlig, sier forfatteren.

Annonse

Rushdie ble i august i fjor angrepet av en 24 år gammel mann bevæpnet med kniv som stakk ham 18 ganger i halsen og overkroppen under en forelesning om kunstnerisk frihet på Chautauqua-instituttet i delstaten New York.

Har det bedre

Han forteller at mye av skadene er leget, men at han ikke er i god stand til å skrive veldig bra fordi han mangler følelser ytterst på av noen av fingertuppene.

– Jeg har det bedre. Med tanke på det som skjedde, så har jeg det ikke så ille, legger Rushdie til.

Forfatteren har i over 30 år levd med drapstrusler etter at Irans daværende åndelige leder, ayatolla Khomeini, i 1989 beordret drapet på Rushdie som følge av «Sataniske vers». Rushdie ble tvunget til å leve under kontinuerlig politibeskyttelse i ni år.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar