Vernissageguiden
Bergen

Disse utstillingene bør du få med deg i Bergen denne uken

Uke 7
Andy Warhols versjon av «Skrik». (Foto: Sparebankstiftelsen DNB.)

Brikker i kunsthistorien

Verdensberømte kunstnere som Andy Warhol, Louise Bourgeois, Claude Monet, Nikolai Astrup og Barbara Hepworth inntar Kode i Bergen i utstillingen «Brikker».

Den storstilte utstillingen vistes tidligere i år ved Munchmuseet.

Nå tar den turen til Vestlandet.

Utstillingen presenterer kunst fra sent 1800-tall frem til i dag. I «Brikker» møter publikum blant annet verk av den folkekjære vestlandskunstneren Nikolai Astrup,  popkunstneren Andy Warhol, og avantgardisten Kurt Schwitters, som i perioder bodde i Norge. Her vises også tyske ekspresjonister, amerikansk fotokunst og kvinnelige pionérer side ved side.

Utstillingen har et overordnet kunsthistorisk perspektiv som trekker linjer mellom de forskjellige periodene og kunstnerne.

Brynhild Winther fiksebolla (Foto: Brynhild Winther.)

Lengten etter havet

Kunstneren Brynhild Winther er aktuell med utstillingen «Fiskebolle lengtar etter havet…» ved Kunstgarasjen i Bergen.

Utstillingen består av en rekke tegninger som kombinerer detaljerte figurer med mer naive streker og former.

Med utstillingen følger et dikt som blant annet drøfter livet i havet opp mot livet selv.

«Det var dagen jeg oppdaget hvor naiv man må være for å ha håp, og og
Mellom
rullesteinene i strandkanten, renne ordene vekk mellom

tennene mens havet renner bort mellom fingrene…
Fiskebollå har ikke en sjanse i havet.

…»

Søndag 19. februar klokken 14:00 holder utstillingen kunstnermøte med Winther. 

Du kan også se kunst av Astrid Sleire og Katrin Berge.

«Oil nebula» av Linda Morell. (Foto: Presse.)

Abyssens hav

Linda Morell presenterer «Oil nebula» ved S12 galleri.

Utstillingen «Oil nebula» bruker begrepet the abyss, det enorme kosmiske havet i John Miltons «Paradise Lost» (1667), som skiller jorden fra helvete, som en metafor for samfunnets kollaps.

Prosjektet trekker paralleller til den globale oppvarmingen av havene, der økosystemer dør ut og andre organismer tar over. Inspirert av den økende utbredelsen av invaderende arter og dagens miljøkatastrofer, mytologiserer utstillingen endringen i verdenshavene.

Utstillingen består av skulpturelle arbeider i keramikk, glass og stål. Verkene skaper et billedspråk som forteller om havets og menneskenes fremtid, og former samtidig abyssens hav i seg selv.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar