– Ikke uventet

Disney dropper klassikere fra Andeby på grunn av kontroversiell karakter

Det er Don Rosa selv som opplyser om saken på Facebook-gruppen «The Official Don Rosa Group.» (Foto: Gitte Johannessen/NTB.)
Det er Don Rosa selv som opplyser om saken på Facebook-gruppen «The Official Don Rosa Group.» (Foto: Gitte Johannessen/NTB.)
To av tegneserieskaperen Don Rosas Onkel Skrue-tegneserier skal angivelig stanses for all fremtidig republisering. Norsk Donald-tegner synes det er trist.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er To av tegneserieskaperen Don Rosas Onkel Skrue-tegneserier skal angivelig stanses for all fremtidig republisering. Norsk Donald-tegner synes det er trist.

Det er Don Rosa selv som opplyser om saken på Facebook-gruppen «The Official Don Rosa Group.»

I innlegget sier Rosa at han har mottatt en epost fra Disney, hvor selskapet skriver at historiene ikke lenger passer med selskapets verdier.

Spekulasjoner

Mediekonsernet Egmont har ansvaret for å distribuere Donald Duck-tegneseriene i Norge.

– Vi er kjent med saken, og dette gjelder også for noen utgivelser i Norge, opplyser pressekontakt Tonje Tornes til Nettavisen.

Annonse

Ifølge Rosa dreier det seg om historiene «Verdens rikeste mann» og «En drøm for livet». Tornes vil ikke kommentere hvilke historier det er snakk om, men det spekuleres i at kontroversen gjelder karakteren «Bombie The Zombie». Han er en mørkhudet zombie som Onkel Skrue møter på i Afrika. Karakteren dukker opp i den sistnevnte av de to historiene.

Norsk tegner: – Trist

Arild Midthun, Norges offisielle Donald-tegner, sier det er trist, men ikke uventet, at Disney stanser republisering av noen av historiene.

– Dette har vi i vår lille andedam visst en stund at kunne skje, sier han til NTB, og legger til at han synes det er trist.

– Selv vokste jeg opp med Donald Duck & Co, hvor høydepunktet hver uke var «En Disney-klassiker til glede for nye lesere», som selvsagt viste seg å være gjenopptrykk av Carl Barks sine klassiske historier. Det er arven etter nettopp Barks og Rosa vi forsøker å videreutvikle i vår lille produksjon, og jeg føler meg trygg på at våre fortellinger vil finne stadig nye lesere i inn- og utland, også i fremtiden, sier han videre.

Debatt om kansellering

Det går for tiden en debatt i Norge om såkalt kansellering. Den ble blusset opp etter at Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist kalte Christian Krohgs verk «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» for kolonistisk. Dette har hun senere beklaget.

Museumsdirektør Karin Hindsbo har understreket at Nasjonalmuseet ikke driver med kansellering. I kjølvannet av debatten besluttet museet å henge opp Krohg-verket i første etasje i en fire ukers periode.

Og i Storbritannia skal det britiske forlaget Puffin, som gir ut barnebøkene til Roald Dahl, endre ord flere ord i bøkene. Ord som «tjukk» og «stygg» forsvinner, og flere av karakterene er blitt kjønnsnøytrale.

Gyldendal, som gir ut bøkene til norsk-britiske Dahl i Norge, sa først at også de skulle gjøre endringer. Foreløpig er det uklart om de omtalte endringene vil skje her, og per nå gjelder de kun i Storbritannia.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar