– Innen mandag bør jeg være kansellert

Amerikanske aviser dropper Dilbert

– Hvis nesten halvparten av alle svarte sier det ikke er ok å ha hvite mennesker rundt seg, så er det en hatgruppe. Og da vil jeg ikke ha noe å gjøre med dem, sa Adams på sin YouTube-kanal onsdag. (Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File.)
– Hvis nesten halvparten av alle svarte sier det ikke er ok å ha hvite mennesker rundt seg, så er det en hatgruppe. Og da vil jeg ikke ha noe å gjøre med dem, sa Adams på sin YouTube-kanal onsdag. (Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File.)
Flere store aviser i USA dropper publisering av Dilbert-tegneseriestriper etter at Dilbert-skaper Scott Adams anklages for rasisme.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Flere store aviser i USA dropper publisering av Dilbert-tegneseriestriper etter at Dilbert-skaper Scott Adams anklages for rasisme.

Scott Adams (65) har kalt svarte amerikanere en hatgruppe og foreslått at hvite amerikanere bør holde seg unna svarte mennesker, melder nyhetsbyrået Reuters.

Uttalelsene falt som en kommentar til en meningsmåling fra Rasmussen Poll der svarte velgere i USA ble spurt om de var uenige eller enige i utsagnet: «Det er ok å være hvit».

26 prosent sa at de var uenige. Ytterligere 21 prosent sa de ikke var sikre.

Borgerrettsorganisasjonen Anti-Defamation League har kalt frasen, som oppsto som trolling på nettforumet 4chan, for et « hatefullt slagord ».

Annonse

– Hvis nesten halvparten av alle svarte sier det ikke er ok å ha hvite mennesker rundt seg, så er det en hatgruppe. Og da vil jeg ikke ha noe å gjøre med dem, sa Adams på sin YouTube-kanal onsdag.

Dilbert er en tegneserie som Adams lanserte i 1989 og som gjør narr av kontorkultur. Fredag og lørdag varslet store aviser som Los Angeles Times, The Washington Post og USA Today-tilknyttede aviser at de ikke lenger vil trykke de populære tegneseriestripene.

Adams har ikke vært tilgjengelig for kommentarer overfor Reuters lørdag. Men på YouTube bekrefter han at tegneseriestripene er blitt droppet. Han sier også at han regnet med det ville komme til å skje.

– Innen mandag bør jeg for det meste være kansellert. Så mesteparten av inntekten min er borte innen neste uke. Mitt omdømme er ødelagt for resten av livet. Dette går det ikke an å komme seg opp igjen fra, sier Adams.

Adams sa i videoen at han oppfordret folk til å komme seg unna svarte mennesker, og han oppfordret andre hvite til å gjøre det samme.

– Jeg sier ikke at man skal starte noen krig eller noe slikt. Jeg sier bare at man bør komme seg unna, sa han.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar