Utenriks verst

En tredel av norske journalister utsatt for hets, trakassering eller sjikane

Det er Journalistundersøkelsen 2022 som viser at en av tre norske journalister det siste året har blitt utsatt for hets, trakassering eller sjikane fra kilder, intervjuobjekter eller publikum, skriver Journalisten. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Det er Journalistundersøkelsen 2022 som viser at en av tre norske journalister det siste året har blitt utsatt for hets, trakassering eller sjikane fra kilder, intervjuobjekter eller publikum, skriver Journalisten. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
En tredel av norske journalister har blitt utsatt for hets, trakassering eller sjikane i løpet av det siste året, ifølge en ny undersøkelse.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En tredel av norske journalister har blitt utsatt for hets, trakassering eller sjikane i løpet av det siste året, ifølge en ny undersøkelse.

Det er Journalistundersøkelsen 2022 som viser at en av tre norske journalister det siste året har blitt utsatt for hets, trakassering eller sjikane fra kilder, intervjuobjekter eller publikum, skriver Journalisten.

Det er ansatte som jobber med utenriks som slår verst ut i undersøkelsen. 64 prosent av disse rapporterer om sjikane, hets, krenkelser eller trakassering det siste året, mens 28 prosent er blitt utsatt for trusler.

Blant dem som har blitt truet eller sjikanert, svarer 60 prosent at dette kom via epost, tekstmelding eller brev. Andelen fra kommentarfelt og sosiale medier var henholdsvis 42 og 43 prosent. Kun 0,45 prosent hadde blitt utsatt for vold fra publikum eller kilder i løpet av det siste året.

Journalistundersøkelsen er gjennomført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved Oslo Met.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar