– Bokstavrim på «n»

Makulerte 2.000 barnebøker

Barneboken «Bokstavene i rim og regler» ble først utgitt i 1985, men har kommet i flere opplag, det siste i fjor. (Montasje: Subjekt.)
Barneboken «Bokstavene i rim og regler» ble først utgitt i 1985, men har kommet i flere opplag, det siste i fjor. (Montasje: Subjekt.)
En tegning fra en barnebok først utgitt i 1985 førte til at forlaget Cappelen Damm i fjor trakk boken tilbake. Men den kan fortsatt kjøpes.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En tegning fra en barnebok først utgitt i 1985 førte til at forlaget Cappelen Damm i fjor trakk boken tilbake. Men den kan fortsatt kjøpes.

Barneboken «Bokstavene i rim og regler» ble først utgitt i 1985, men har kommet i flere opplag, det siste i fjor. I fjor makulerte forlaget 2.000 eksemplarer av boken og trakk den fra markedet, skriver Nettavisen.

Boken er for barn mellom tre og seks år og inneholder rim og illustrasjoner til de forskjellige bokstavene i alfabetet. Stridens kjerne er siden som hører til bokstaven «n». Der er det et bilde av en mørkhudet dukke, sammen med andre leker, der en del av dem har «n» som forbokstav. Dermed kan tegningen gi assosiasjoner til ord som «neger» og «negerdukker».

Dette førte til at boken ble tatt fra markedet, men den kan fortsatt kjøpes hos flere bokhandlere, noe som fører til at forlaget nå går ut og ber om at butikker som fortsatt selger boken slutter med dette.

– Jeg var ikke klar over at noen bokhandlere fortsatt hadde noen eksemplar av boken i salg. Dette er beklagelig, og vi har nå tatt kontakt med bokhandelkjedene og bedt dem stanse dette salget, sier kommunikasjonssjef Tone Hansen i Cappelen Damm.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar