– Ingen overraskelse

Undersøkelse: Sju av ti mener Munch-museet er lite vakkert

Av dem som kjenner til Munch-museet svarer 68 prosent at de synes det er lite vakkert, mens 62 prosent av dem som kjenner til Nasjonalmuseet mener det samme. (Foto: Berit Roald/NTB.)
Av dem som kjenner til Munch-museet svarer 68 prosent at de synes det er lite vakkert, mens 62 prosent av dem som kjenner til Nasjonalmuseet mener det samme. (Foto: Berit Roald/NTB.)
Flertallet av befolkningen mener verken Nasjonalmuseet eller Munch-museet er vakre bygg, ifølge en undersøkelse. Men det finnes også mange som liker byggene.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Flertallet av befolkningen mener verken Nasjonalmuseet eller Munch-museet er vakre bygg, ifølge en undersøkelse. Men det finnes også mange som liker byggene.

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse. 1.031 personer har svart. Av dem som kjenner til Munch-museet svarer 68 prosent at de synes det er lite vakkert, mens 62 prosent av dem som kjenner til Nasjonalmuseet mener det samme.

Norske myndigheter har brukt milliardsummer på de relativt nye byggene i Oslo. Munch-museet åpnet i oktober 2021, mens Nasjonalmuseet åpnet dørene i fjor sommer.

Undersøkelsen viser også at det ikke er ubetydelige andeler av befolkningen som også mener byggene er fine. Mens 32 % av de som kjenner til Munch synes det er et vakkert bygg er tilsvarende andel 38 % når det gjelder Nasjonalmuseet, skriver Respons Analyse i en pressemelding.

– Det er en kjensgjerning av begge bygg har blitt svært kontroversielle i tillegg til at begge har høstet mye kritikk i mediene. Det er likevel interessant å se at det likevel er store andeler som opplever begge byggene som vakre, noe som viser at kritikken kanskje også har vært i overkant ensidig, sier seniorrådgiver Marius Amundsen Flaget i Respons Analyse.

Annonse

Saher Sourouri fra Arkitektopprøret mener undersøkelsen bekrefter noe man har visst lenge.

– Det er fint å få bekreftet med tall det som man har visst hele tiden. For Arkitektopprøret kommer ikke funnene som noen overraskelse. Begge disse byggene ble stemt fram av folk som landets styggeste nybygg gjennom Arkitekturopprørets arkitekturpriser, sier han.

Én av fem spurte sier at de ikke kjenner til Munch-museet (21 prosent) og nesten en av tre (31 prosent) oppgir å ikke kjenne til Nasjonalmuseet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar