– Må gjøre oss bedre

Avis-rapport om Baneheia-dekning: Forhåndsdømming

Rapporten slår fast at redaksjonen ikke skapte et tillitsforhold til Viggo Kristiansens advokater og støttespillere, som var nødvendig for å få informasjon. (Foto: Tor Erik Schrøder/NTB.)
Rapporten slår fast at redaksjonen ikke skapte et tillitsforhold til Viggo Kristiansens advokater og støttespillere, som var nødvendig for å få informasjon. (Foto: Tor Erik Schrøder/NTB.)
Journalistene var for lite kritiske, og forhåndsdømming fant sted, konkluderer en rapport som Fædrelandsvennen selv har bestilt om dekningen av Baneheia-saken.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Journalistene var for lite kritiske, og forhåndsdømming fant sted, konkluderer en rapport som Fædrelandsvennen selv har bestilt om dekningen av Baneheia-saken.

Olav Njaastad, tidligere leder i Norsk Journalistlag, og Hilde Kristin Dahlstrøm, avdelingsleder for journalistikk ved Mediehøgskolen på Gimlekollen, står bak rapporten. De har intervjuet journalister og gått gjennom et stort antall artikler om drapssaken.

Rapporten slår ifølge Fædrelandsvennen fast at forhåndsdømming fant sted, og at kritiske spørsmål til politiet var fraværende i den første fasen. De mener også at redaksjonen ikke skapte et tillitsforhold til Viggo Kristiansens advokater og støttespillere, som var nødvendig for å få informasjon.

De mener dessuten at redaksjonsledelsen la klare føringer på dekningen.

Rapporten slår fast at mediehuset med hell koblet seg på saken etter bokprosjektet til Bjørn Olav Jahr og fram til frifinnelsen.

Annonse

– Det viktigste for meg med denne rapporten er at den skal gjøre oss bedre. Denne gjennomgangen er ikke et pliktløp fra vår side, men en svært viktig intern evaluering, sier sjefredaktør Eivind Ljøstad i Fædrelandsvennen.

Forfatterne tar ellers til orde for en reform der norsk straffeprosess åpnes for mer innsyn. Slik det er i dag, mener de påtalemyndigheten har kontroll på informasjonen som legges fram i retten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar