28,5 milliarder kroner

Fox News har nok et gigantsøksmål om valgfusk hengende over seg

Talsperson J. Erik Connolly fra Smartmatic sier at Dominion-forliket har avslørt hvor alvorlig Fox News' desinformasjonskampanje har vært, ifølge New York Times. (Foto:AP Photo/Julio Cortez.)
Talsperson J. Erik Connolly fra Smartmatic sier at Dominion-forliket har avslørt hvor alvorlig Fox News' desinformasjonskampanje har vært, ifølge New York Times. (Foto:AP Photo/Julio Cortez.)
Fox News' juridiske trøbbel knyttet til påstander om valgfusk, er langt fra over – selv om de inngikk et enormt forlik med Dominion Voting Systems tirsdag.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Fox News' juridiske trøbbel knyttet til påstander om valgfusk, er langt fra over – selv om de inngikk et enormt forlik med Dominion Voting Systems tirsdag.

Den høyreorienterte TV-kanalen må betale 787,5 millioner dollar – over 8 milliarder kroner – til Dominion, som selger stemmemaskiner som brukes ved valg i USA. Fox News var saksøkt for å ha kommet med påstander om at selskapets stemmemaskiner var manipulert.

– Vi erkjenner rettens vurdering om at enkelte påstander om Dominion er usanne, heter det i en uttalelse fra Fox.

Fox News har imidlertid et annet gigantsøksmål hengende over seg knyttet til påstander om valgfusk. Smartmatic, som lager elektronisk valgutstyr, krever 2,7 milliarder dollar i erstatning for ærekrenkelser og oppreisning for falske anklager.

– Skal avsløre resten

Kravet til Smartmatic er over en milliard dollar høyere enn Dominions opprinnelige krav og tilsvarer nær 28,5 milliarder kroner.

Annonse

Talsperson J. Erik Connolly fra Smartmatic sier at Dominion-forliket har avslørt hvor alvorlig Fox News’ desinformasjonskampanje har vært, ifølge New York Times.

– Smartmatic skal avsløre resten, sier han.

I det 300 sider lange søksmålet skriver Smartmatic at Fox har kringkastet 100 falske påstander knyttet til valgfusk.

Tyst fra Fox

Fox har ikke kommentert Smartmatic-søksmålet etter at de inngikk forlik med Dominion. De har tidligere omtalt søksmålet som verdiløst og har sagt de vil forsvare seg selv, ifølge Washington Post.

I utgangspunktet mente Fox News at hele søksmålet måtte avvises. Det fikk de ikke gehør for.

I sju år på rad har Fox News vært den mest sette nyhetsorienterte kabel-TV-kanalen i USA. Pressefriheten står sterkt i USA, og den er nedfelt i det første tillegget til den amerikanske grunnloven. Å få noen dømt for ærekrenkelser er vanskelig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar