Risikerer sju års fengsel

Russisk teaterdirektør pågrepet

Nyhetsbyrået RIA Novosti skriver at 38-årige Berkovitsj og Petrijtsjuk er varetektsfengslet til 4. juli. Berkovitsj risikerer sju års fengsel. (Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko.)
Nyhetsbyrået RIA Novosti skriver at 38-årige Berkovitsj og Petrijtsjuk er varetektsfengslet til 4. juli. Berkovitsj risikerer sju års fengsel. (Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko.)
Teaterdirektøren Zjenja Berkovitsj og forfatter Svetlana Petrijtsjuk er pågrepet i Moskva, siktet for å «forsvare terrorisme» i et teaterstykke de har satt opp.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Teaterdirektøren Zjenja Berkovitsj og forfatter Svetlana Petrijtsjuk er pågrepet i Moskva, siktet for å «forsvare terrorisme» i et teaterstykke de har satt opp.

Nyhetsbyrået RIA Novosti skriver at 38-årige Berkovitsj og Petrijtsjuk er varetektsfengslet til 4. juli. Berkovitsj risikerer sju års fengsel.

Pågripelsen av Berkovitsj og manusforfatter Petrijtsjuk, som hun lagde teaterstykket sammen med, har sjokkert det stadig minskende teatermiljøet i Russland.

Et hundretall folk i miljøet var samlet utenfor rettsbygningen fredag, blant dem nobelprisvinneren Dmitrij Muratov. Og 3400 mennesker har undertegnet et opprop til støtte for de to der de ber myndighetene pågripe mordere, ikke poeter.

Det prisbelønte stykket «Finist, den modige falken», der alle skuespillerne er kvinner, handler om russiske kvinner som ble lurt til å reise til Syria for å gifte seg med radikale islamister. Myndighetene hevder at stykket forsvarer terrorisme.

Annonse

Advokaten til Berkovitsj påpekte i retten at stykket var sponset av det russiske kulturdepartementet og har vunnet Russlands mest prestisjefylte pris, Gullmasken. I oppropet til støtte for dem, står det at stykkets budskap er klart imot terrorisme.

Pågripelsen av de to skjer i en tid da russiske myndigheter slår stadig hardere ned på all motstand og opposisjon mens Russland fører brutal krig i Ukraina.

Skuespillere og direktører er sparket fra statlige teatre, musikere er svartelistet, og mange er blitt klassifisert som utenlandsk agent.

Store deler av Russlands liberale kunstnermiljø har dermed flyktet til utlandet, men Berkovitsj nektet å reise fra landet sitt, selv om hun var sterk motstander av krigen i Ukraina og har publisert dikt med kritikk av krigen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar