– Lapper sammen hullene

Moms på nettaviser kan bli fjernet

– Merverdiavgiften bør ikke begrense avisenes bruk av lyd og levende bilder. Vi er opptatt av mediemangfold, og vi må ha et regelverk som bidrar til bredde i tilbudet. Vi ønsker at lokalaviser i hele Norge som satser på mer bruk av lyd og levende bilder, fortsatt skal være avgiftsfrie aviser, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
– Merverdiavgiften bør ikke begrense avisenes bruk av lyd og levende bilder. Vi er opptatt av mediemangfold, og vi må ha et regelverk som bidrar til bredde i tilbudet. Vi ønsker at lokalaviser i hele Norge som satser på mer bruk av lyd og levende bilder, fortsatt skal være avgiftsfrie aviser, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp). (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
Regjeringen sendte tirsdag ut et høringsforslag som skal gjøre det lettere for nettaviser å bruke lyd og video aktivt, uten å måtte betale merverdiavgift.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen sendte tirsdag ut et høringsforslag som skal gjøre det lettere for nettaviser å bruke lyd og video aktivt, uten å måtte betale merverdiavgift.

I statsbudsjettet 2023 ble momsfritaket for elektroniske nyhetstjenester avviklet. Dette var i hovedsak for å hindre at TV-kanalpakker og strømmetjenester kunne selges med redusert moms. Samtidig begrenset dette også hvor mye video- og lydinnhold en nettavis kunne ha og fortsatt omsettes avgiftsfritt.

– Merverdiavgiften bør ikke begrense avisenes bruk av lyd og levende bilder. Vi er opptatt av mediemangfold, og vi må ha et regelverk som bidrar til bredde i tilbudet. Vi ønsker at lokalaviser i hele Norge som satser på mer bruk av lyd og levende bilder, fortsatt skal være avgiftsfrie aviser, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Forslaget følger opp et vedtaket fra Stortinget.

Grunde Almeland (V), leder i familie- og kulturkomiteen på Stortinget, mener forslaget om å fjerne avgiftsfritaket i utgangspunktet var dårlig og lite gjennomtenkt.

Annonse

– Her forsøker bare regjeringen å lappe sammen hullene på sitt eget dårlige forslag. Det er selvfølgelig bra at regjeringen nå etter mye motstand prøver å ta et lite skritt i riktig retning, men problemet er at regjeringen allerede i høst sparket beina under en viktig ordning for å fremme innovasjon og gjøre norske mediehus i stand til å treffe yngre målgrupper, sier han til NTB

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar