Arne Strand er død: – En bauta i norsk avishistorie

Strand var sjefredaktør i Dagsavisen, redaksjonssjef i NRK og statssekretær i Gro Harlem Brundtlands andre regjering 1987–1989. Strand var et kjent fjes også på TV-skjermen, hvor han ble hentet inn for å kommentere politiske begivenheter.(Foto: Morten Holm/NTB.)
Strand var sjefredaktør i Dagsavisen, redaksjonssjef i NRK og statssekretær i Gro Harlem Brundtlands andre regjering 1987–1989. Strand var et kjent fjes også på TV-skjermen, hvor han ble hentet inn for å kommentere politiske begivenheter.(Foto: Morten Holm/NTB.)
Onsdag kveld sovnet tidligere kommentator og politisk redaktør Arne Strand inn etter lang tids sykdom, 79 år gammel.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Onsdag kveld sovnet tidligere kommentator og politisk redaktør Arne Strand inn etter lang tids sykdom, 79 år gammel.

Strand var tilknyttet Arbeiderbladet, nå Dagsavisen, i 43 år, bare avbrutt av noen år i NRK.

Han var sjefredaktør i Dagsavisen, redaksjonssjef i NRK og statssekretær i Gro Harlem Brundtlands andre regjering 1987–1989. Strand var et kjent fjes også på TV-skjermen, hvor han ble hentet inn for å kommentere politiske begivenheter.

Helt til det siste var han innom redaksjonen i Dagsavisen, han jobbet med et bokprosjekt.

Strand ble rammet av kreft for 17 år siden, og de siste månedene forverret sykdommen seg.

Annonse

– Størst av alle

– Vi er i stor sorg over å ha mistet verdens beste og elskede pappa, ektemann, kjæreste, svigerfar og bestefar. Han kjempet til siste stund. Han elsket livet, og levde det fullt ut. Vi skulle så gjerne hatt han med oss i mange år fremover. Vi kommer til å savne han, våre samtaler, smilet, entusiasmen og ikke minst latteren, uttaler sønnen Christian Strand på vegne av familien, skriver Dagsavisen.
Sjefredaktør og administrerende direktør i Dagsavisen, Eirik Hoff Lysholm, sier man har mistet en bauta i norsk avishistorie og sender sine tanker til familien.

– Det ingen i vår snart 140-årige historie som har bidratt mer med sin egen penn enn Arne Strand. Derfor er han kanskje størst av alle, selv om han aldri ville godtatt en slik påstand selv, sier Lysholm.

Statsministeren: – Selve ansiktet på Dagsavisen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil savne Arne Strand, både som mediepersonlighet og som samtalepartner.

– Det er trist å høre at Arne Strand har gått bort. Han var en av de synligste redaktørene og politiske kommentatorene i Norge gjennom flere tiår. Han har vært med på å forme moderne norsk avishistorie, sier Støre til NTB.

Han sier videre at Strand var selve ansiktet til Arbeiderbladet og Dagsavisen.

– For meg var han også en venn og samtalepartner, og jeg vil savne våre gode møter. Han hadde stor innsikt i arbeiderbevegelsen og det politiske Norge. Hans budskap var sjelden til å misforstå. Samtidig var han full av entusiasme og hadde glimt i øyet. Mine tanker går til hans nærmeste, sier Støre.

Hedres av politikerne

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) minnes den tidligere redaktøren som en dyktig mediepersonlighet:

– Arne Strand hadde alltid slagkraftig penn og tydelig stemme, og klarte å se oss i kortene bedre enn de fleste. Arne hadde tyngde, energi, glimt i øyet og alltid gode råd å gi. Arne var en helstøpt journalist. Våre tanker går til familien, sier hun til NTB.

Også stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) minnes Strand.

– En hedersmann har gått bort. Hvil i fred, skriver stortingspresidenten på Twitter.

Generalsekretær i Nato og tidligere statsminister for Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at vi nå har mistet en viktig stemme.

– Han døde i troen på de sosialdemokratiske verdiene, på fellesskap og solidaritet. Jeg hadde gleden av å samarbeide med Arne i mange år. Han var en rådgiver og venn. Vi er mange som vil savne ham, sier Stoltenberg til avisen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar