– Fortsatt mye å oppdage

Nye skjeletter funnet i Pompeii

De to, som trolig er to menn i 55-årsalderen, ble funnet under utgraving av et kvartal i byen ved navn De kyske elskere. (Foto: Pompeii Archeological Park via AP.)
De to, som trolig er to menn i 55-årsalderen, ble funnet under utgraving av et kvartal i byen ved navn De kyske elskere. (Foto: Pompeii Archeological Park via AP.)
Arkeologer har oppdaget to nye skjeletter av menn som trolig døde i jordskjelvet som rammet Pompeii samtidig med det voldsomme vulkanutbruddet som begravde byen i året 79.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Arkeologer har oppdaget to nye skjeletter av menn som trolig døde i jordskjelvet som rammet Pompeii samtidig med det voldsomme vulkanutbruddet som begravde byen i året 79.

De to, som trolig er to menn i 55-årsalderen, ble funnet under utgraving av et kvartal i byen ved navn De kyske elskere.

Det kan se ut som de mistet livet da en vegg kollapset og falt over dem i rommet der de hadde søkt tilflukt. En av dem ser ut til å ha holdt armen opp som for å beskytte seg, mens den andre kan ha dødd da taket raste ned over dem.

Jordskjelvet skjedde samtidig som utbruddet i vulkanen Vesuv dekket byen med tjukk vulkansk aske som gjorde at mange av likene til byens beboere ble bevart.

Mennene ble funnet liggende på siden i fosterstilling, og en av dem hadde en ring på venstre hånd. (Foto: Pompeii Archeological Park via AP.)

Tusen funnet

Så langt er levningene av over 1.300 mennesker funnet etter at det arkeologiske stedet ble gjenoppdaget for om lag 250 år siden.

Annonse

Senest i november 2020 gravde arkeologene fram to personer som man tror var en ung slave og hans herre.

De to siste som er funnet ble funnet i et bygg der fargerike fresker og skjelettene til muldyr som dro møllesteinene for korn er funnet tidligere. Mennene ble funnet liggende på siden i fosterstilling, og en av dem hadde en ring på venstre hånd.

Sky av gass og aske

Arkeologene mener at 15 til 20 prosent av Pompeiis innbyggere døde i utbruddet, de fleste av termisk sjokk da en enorm sky av gass og aske dekket byen.

Jordskjelvene før og etter utbruddet er dokumentert av den romerske forfatteren Plinius den yngre, som også beretter at mange døde i dem.

At vegger kollapset under jordskjelvet viste seg å være en dødelig trussel og en viktig årsak til dødsfall i Pompeii, sier den arkeologiske parken i en pressemelding.

Arkeologer graver stadig ut møbler, vaser og andre gjenstander i Pompei. (Foto: Parco Archeologico di Pompei via AP.)

Bedre forstå hva som skjedde

Pompeiis direktør Gabriel Zuchtriegel sier at moderne teknologi nå bidrar til at arkeologene «bedre forstår det helvete som la byen Pompeii fullstendig i grus på to dager og tok livet av barn, kvinner og menn».

– Funnet av skjelettene viser at det fortsatt er mye å oppdage om det forferdelige utbruddet i år 79, sier Italias kulturminister Gennaro Sangiuliano i en uttalelse.

I rommet var det også en vase og en samling boller og mugger, mens det i rommet ved siden av var en freske og et trangt bad med toalett. (Foto: Parco Archeologico di Pompei via AP.)

Toalett

Ved siden av en av mennene ble det funnet spor av det som trolig var en liten bunt av tøy, med et halskjede og noen mynter. I rommet var det også en vase og en samling boller og mugger, mens det i rommet ved siden av var en freske og et trangt bad med toalett.

Byen ble godt bevart da den ble dekket av aske, søle og lava. Den ble gjenoppdaget i det 18. århundre og er i dag en av Italias mest kjente attraksjoner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar