Vernissageguiden
Bergen

Dette er kunstutstillingene du må få med deg i Bergen akkurat nå

Uke 23
Kunsten å unnslippe tiden ved USF Verftet.

Kunsten å unnslippe tiden

Happy Gorilla opererer i grenselandet mellom performance og installasjonskunst og nå intar de USF verftet i Bergen.

Fra fredag denne uken kan du oppleve den dynamiske duoens arbeider i det det tar for seg selve tiden.

Ikke et lite tema akkurat, men ett som alle på et eller annet nivå må forholde seg til.

Utstillingsteksten er i vageste laget, men i skjærlingspunktet mellom installasjon og performance skjer det mye spennende, og Happy Gorilla gjør det så godt som noen.

Velkommen til åpning fredag 9. juni kl. 18:00 – 21:00.

Kunst om kunst

Tekstilkunst har en skikkelig opptur og nå åpner tekstilindustrimuseet en ny og spennende utstilling i galleri Salhus.

Utstillingen «Hagerom» viser arbeid som spring ut fra det tverrfaglige nordiske scenekunstprosjektet, «Livias rom».

Nå har prosjektet også blitt en kunstutstilling av Ingrid Aarset.

Aarset kombinerer tradisjonelt håndtverk med ny teknologi: Hun tegner for hånd, men bearbeider motivene digitalt. Felles  for prosjektene hennes er organiske mønster og ornamentikk med fokus på tekstur og taktilitet.

Utstillingen åpnes søndag 11. juni kl. 15:00 av forfatter, dramatiker og kunstnerisk leder bak «Livias rom», Lene Therese Teigen.

Kode presenterer den prisbelønte norske kunstneren Børre Sæthre med en spektakulær stedsspesifikk installasjon i Tårnsalen, knyttet lokalt til Bergen.

Cruising-kultur og munumentalkunst

Kode presenterer denne uken den prisbelønte norske kunstneren Børre Sæthre med en spektakulær stedsspesifikk installasjon i Tårnsalen.

Børre Sæthre er kjent for sine monumentale og sanselige installasjoner. Med referanser til skeiv kultur, filmhistorie og eskapisme skaper Sæthre installasjoner som fullstendig omslutter publikum. Denne sommeren inntar han den futuristiske Tårnsalen på Kode med en stedsspesifikk installasjon.

Last Dance er siste del av en trilogi som belyser fenomenet «cruising» i et historisk perspektiv, og med et samfunnspolitisk tilbakeblikk på AIDS-krisens konsekvenser for skeiv kultur. Første del av trilogien var installasjonen Ghost Arcade (2019) ved Trondheim Kunstmuseum, den andre var utstillingen The Sound of the Atom Splitting (2021) ved NITJA Senter for Samtidskunst. Den siste og endelige delen av prosjektet er den stedsspesifikke installasjonen Last Dance (2023) ved Kode.

Installasjonen har vernissage fredag 9. juni i Lysverket kl. 19.00.

«HOW MUCH SILENCE CAN YOU TAKE?» av Marie Sjøvold stiller ut ved Gyldenpris kunsthall. (Foto: presse.)

Stillhetens nærvær

Denne helgen er også siste mulighet til å få med seg denne deilige fotoutstillingen på Gyldenpris.

«How Much Silence Can You Take?» inneholder en serie poetiske fotografier hvor kunstneren undersøker hva som skjer med nærheten til våre omgivelser, medmennesker og oss selv i et samfunn hvor vi hele tiden kan velge vekk stillheten.

– Stillheten som skaper ro, frykt, rastløshet og innsikt. Stillheten som er et forstørrelsesglass for våre følelser, på godt og vondt, skriver hun selv.

Dette utforskes visuelt i «How Much Silence Can You Take?».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar