Kritiske til Russland

Novaja Gazeta-journalist angrepet i Tsjetsjenia

– Elena Milasjinas fingre har blitt knekt, og hun mister til tider bevisstheten. Hun har blåmerker over hele kroppen, sier Memorial i sosiale medier. (Foto; Novaya Gazeta Europe Novayagazeta.eu via AP.)
– Elena Milasjinas fingre har blitt knekt, og hun mister til tider bevisstheten. Hun har blåmerker over hele kroppen, sier Memorial i sosiale medier. (Foto; Novaya Gazeta Europe Novayagazeta.eu via AP.)
En prisvinnende russisk journalist fra avisen Novaja Gazeta er på sykehus etter å ha blitt angrepet i Tsjetsjenia, ifølge menneskerettighetsgruppen Memorial.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En prisvinnende russisk journalist fra avisen Novaja Gazeta er på sykehus etter å ha blitt angrepet i Tsjetsjenia, ifølge menneskerettighetsgruppen Memorial.

– Elena Milasjinas fingre har blitt knekt, og hun mister til tider bevisstheten. Hun har blåmerker over hele kroppen, sier Memorial i sosiale medier.

Også avisen hun jobber for, Novaja Gazeta, sier at Milasjina og advokaten Aleksandr Nemov ble stoppet og angrepet på vei fra flyplassen i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj. Angrepet skjedde tidlig tirsdag morgen.

Menneskerettighetsgruppen Committee Against Torture og Novaja Gazeta har publisert bilder av Milasjina på sykehus med hodet barbert og bandasjerte hender der hun er dekket av et grønnfarget stoff som brukes mot kutt.

Ødelagt utstyr

Angriperne, som ikke blir identifisert, skal også ha ødelagt utstyr og dokumenter tilhørende journalisten og advokaten.

Annonse

– De ble sparket, også i fjeset, ble drapstruet og fikk et skytevåpen rettet mot hodet. Utstyret deres ble tatt og knust, sier Memorial.

Myndighetene i Tsjetsjenia, som er en russisk delrepublikk, har ikke uttalt seg om påstandene.

Straffeutmåling

Milasjina har dekket menneskerettsovergrep i Tsjetsjenia for Novaja Gazeta i årevis.

Ifølge Novaja Gazeta var Milasjina i Tsjetsjenia for å være til stede under straffeutmålingen til Zarema Musajeva, mor til tre kritikere av Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov.

Musajeva ble pågrepet av tsjetsjenske styrker i januar i fjor da hun var i en by 1800 kilometer nord for Tsjetsjenia.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar