Må vente i Europa

Brukere strømmer til Twitter-rivalen Threads

Threads eies av Mark Zuckerbergs selskap Meta, som også eier Facebook og Instagram. Han la ut tallet på sin egen Threads-konto torsdag morgen norsk tid. (Foto: AP Photo/Richard Drew.)
Threads eies av Mark Zuckerbergs selskap Meta, som også eier Facebook og Instagram. Han la ut tallet på sin egen Threads-konto torsdag morgen norsk tid. (Foto: AP Photo/Richard Drew.)
Til sammen 10 millioner brukere er registrert hos Twitter-utfordreren Threads i løpet av de første sju timene etter lanseringen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Til sammen 10 millioner brukere er registrert hos Twitter-utfordreren Threads i løpet av de første sju timene etter lanseringen.

Threads eies av Mark Zuckerbergs selskap Meta, som også eier Facebook og Instagram. Han la ut tallet på sin egen Threads-konto torsdag morgen norsk tid.

Appen ble aktivert natt til midnatt natt til torsdag i Storbritannia og i et hundretall andre land, inkludert USA. Men ikke i EU som har strenge regler for datavern.

Appen fremstilles som en tekstbasert versjon av Metas bildedelingsapp Instagram, som ifølge Meta tilbyr «et nytt rom for oppdateringer i sanntid og offentlige samtaler».

Konkurrent

Den ser ut til å ha som mål å bli en konkurrent til Elon Musks Twitter. Fire timer etter aktiveringen, hadde 5 millioner brukere tegnet seg, ifølge Musks rival Zuckerberg.

Annonse

– La oss gjøre dette. Velkommen til Threads, skrev Zuckerberg i sin første melding på den nye tjenesten.

Brukerne tilbys mikroblogging på lignende måte som Twitter, noe som tyder på at Meta vil utfordre Twitter direkte etter en serie upopulære endringer i Twitter siden Musk tok over.

Upopulære Twitter-tiltak

De siste dagene har Musk innført en midlertidig grense på hvor mange Twitter-meldinger brukere kan lese om dagen, og mandag kveld kunngjorde selskapet at Tweetdeck-funksjonen skal legges bak betalingsmur.

Funksjonen, som har vært gratis, lar brukere organisere kontoene og listene de følger i flere rekker i samme nettleservindu, slik at det blir lettere å overvåke mange kontoer samtidig.

Blant annet som følge av slike innskrenkninger, har selskapet slitt med frafall av annonsører etter at Musk tok over.

Instagram-brukernavn

I Threads er det knapper til å like, dele eller sitere en «thread» (tråd), og det vil fremgå hvor mange likes en melding får.

Hver melding er begrenset til 500 bokstaver, mer enn Twitters 280, og det kan legges inn lenker, bilder og videoer på opp til fem minutter.

De to milliarder Instagrambrukerne kan logge på med sine eksisterende brukernavn og følge de samme kontoene på den nye appen, mens nye brukere må opprette en Instagram-konto.

Bekymring for brukernes sikkerhet

Det er imidlertid bekymring for beskyttelse av brukerne siden Threads samler store mengder personlig informasjon, blant annet helseopplysninger, finanskontakter, søkehistorikk og stedsdata.

Meta har informert datavernkommisjonen i Irland, der Meta har sitt EU-hovedkvarter, om at de ikke har planer ennå om å lansere tilbudet i EU.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar