Roald Dahl-museet erkjenner at forfatteren var rasist

Roald Dahl-museet varsler grep for å være mer inkluderende og øke mangfoldet. (Foto: Inge Gjellesvik/NTB.)
Roald Dahl-museet varsler grep for å være mer inkluderende og øke mangfoldet. (Foto: Inge Gjellesvik/NTB.)
Roald Dahl var unektelig en rasist, ifølge museet som ble opprettet i forfatterens navn. Nå er museet i gang med arbeid for å bekjempe hat og fordommer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Roald Dahl-museet går ut mot forfatteren.

Erkjennelsen kommer etter at Roald Dahl-museet og Dahl-familien i 2020 kom med en unnskyldning for den populære barneforfatterens veldokumenterte antisemittiske kommentarer.

– Roald Dahls rasisme er unektelig og kan ikke sees bort ifra, skriver museet på sin nettside. Videre skriver museet, som ligger utenfor London, at det likevel håper at Dahls kreative arv kan brukes til noe godt.

Bakgrunnen var blant annet støtende kommentarer Dahl, som døde i 1990, sa om jøder i et intervju med magasinet New Statesman i 1983.

I ettertid har også forlag endret på tekst i noen av Dahls barnebøker på grunn av det de mener er krenkende språk. Det ble blant annet foreslått endringer i kjente verk som «Heksene», «Charlie og sjokoladefabrikken» og «Dustene».

Annonse

Nå varsler museet grep for å være mer inkluderende og øke mangfoldet i museet. Det vil ikke gjenta forfatterens antisemittiske uttalelser skriftlig, men fører en oversikt over hva han har uttalt og skrevet slik at det ikke blir glemt.

Dahl døde i november 1990, 74 år gammel.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar